204. VUKOVARSKA

Penava na obljetnici: ‘Kada se sjetimo da je dio Vlade RH na ‘groblju šajkača‘ odavao počast...‘

Penava je rekao kako se u kontekstu današnjeg vremena svi moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika
 Vlado Kos/Cropix

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te svetom misom u Vukovaru je u srijedu obilježena 29. obljetnica ustroja legendarne 204. vukovarske brigade HV-a, postrojbe koja je branila Vukovar u Domovinskom ratu.

Vijence su položila brojna izaslanstva, među njima i ministar branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera, ministar obrane Mario Banožić, general Željko Živanović kao izaslanik predsjednika RH, zastupnica Marijana Balić kao izaslanica predsjednika Sabora, te izaslanstvo Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetivši na veliku žrtvu koju su pripadnici 204. brigade podnijeli za slobodu Hrvatske, ministar Medved napomenuo je kako je kroz srpske koncentracijske logore prošlo 1.557 pripadnika te ratne postrojbe.

"Važno je naglasiti - 190 žena i 93 maloljetna branitelja koji su s oružjem branili svoj grad. To je žrtva i to je doprinos 204. vukovarske brigade", poručio je.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako se u kontekstu današnjeg vremena svi moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika.

"To se moramo zapitati pogotovo kada se prisjetimo da je neki dan dio Vlade RH na 'groblju šajkača' odavao počast onima koji su ubijali ljude kojima mi danas odajemo počast. S druge strane, dio Vlade RH je danas s nama i odaje počast onima kojima je zaista treba odati", istaknuo je Penava.

Kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 branitelja tadašnje općine Vukovar, od kojih je 921 poginuo ili nestao, dok ih je 1600 ranjeno.

Molitvu je na obljetnici predvodio fra Josip Poleto, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, koji je služio i misu zadušnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:41