VIJENCI U DUNAVU

Penava ne može doći k sebi: ‘Neka mi netko kaže - što se to točno dogodilo 17. studenog?‘

Penava se obrušio na Vladu zbog Milasovog sudjelovanja u odavanju počasti žrtvama Vukovara koje organizira SNV
Ivan Penava
 Vlado Kos/Cropix

 - Što se to dogodilo na današnji dan, 17. studenog u Vukovaru, samo jedan dan prije 18. studenog? Što to što je zaslužilo polaganje vijenaca od strane Vlade RH u Dunav?“, pita se gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u svom priopćenju poslanom povodom današnjeg 'odavanja počasti žrtvama Vukovara u ratu od 1991-1995' u organizaciji SNV-a, a kojemu će se u ime Vlade RH pridružiti i državni tajnik Zvonko Milas, inače vukovarski branitelj i jedan od zapovjednika u obrani Borova Naselja, kao i specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić.

- Ako sutra na Memorijalnom groblju polažemo vijenac svim žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar koje ne dijelimo po nacionalnosti, a među kojima je značajan broj pripadnika srpske nacionalnosti, koje i čije su onda ove žrtve? Retorika SNV-a je poznata i ona je na tezi da je riječ o srpskim civilima ubijenim prije ratnih događaja u Vukovaru zbog kojih su se Srbi bili prinuđeni organizirati i braniti pa je tako započeo rat. Datum 17. studeni je odabran ciljano i bezobrazno uoči 18. studenog kako bi se umanjila hrvatska, vukovarska trauma i žrtva jer eto i druga je strana ima te kako bi se podijelila odgovornost za rat i žrtve - poručuje Penava i optužuje Vladu RH da „zajedno s Vladom Republike Srbije sudjeluje u tom pokušaju krivotvorenja nedavne hrvatske povijesti bez da je tu istu partnersku Vladu s čijim predstavnikom rade ovu krivotvorinu priupitala što je s logorima u Republici Srbiji, što je s nestalima, što sa sravnjenim selima i gradovima te kako i kada će Republici Srbiji platiti za njihovu obnovu.“

- Implikacije ovoga čina su duboke i dalekosežne. One predstavljaju pokušaj krivotvorenja hrvatske povijesti i vraćanja na postavke od prije Domovinskog rata u svemu osim u himni, grbu i zastavi. Odvijaju se po istom obrascu po kojemu su nakon izborne pobjede početkom devedesetih komunistički kadrovi pretrčali u HDZ ukravši pobjedu pobjednicima, na jednak način danas poražene agresorske snage su pretrčale u šator pobjednika, svoju žrtvu pretvaraju u našu, a našu državu u svoju. Radi prokazivanja sramotne i trule hrvatske politike treba podsjetiti da Vlada RH polaže vijenac u Dunav zajedno s Vladom RS koja je prošle godine otkrila u Novom Sadu spomen ploču generalu JNA Mladenu Bratiću poginulom u napadu na Vukovar i Republiku Hrvatsku,“ poručio je gradonačelnik Vukovara, koji će zbog izolacije uslijed zaraze koronavirusom izostati iz sutrašnje Kolone sjećanja.

Prema navodima glasnogovornika Vlade Marka Milića, koje je objavio N1, nije bilo predviđeno da Milas sudjeluje u polaganju vijenca u Dunav.

- Slijedom pogrešne informacije koja se pojavila u javnom prostoru, napominjemo da nije bilo predviđeno da državni tajnik Zvonko Milas danas položi vijenac u Dunav zajedno s delegacijom SNV-a, već je trebao ići s njihovom delegacijom položiti vijenac na Ovčaru.

No budući da se državni tajnik Milas u međuvremenu razbolio, nažalost neće moći sudjelovati u današnjem programu kako je bilo predviđeno i u kojemu je trebao zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem odati počast žrtvama Ovčare - javio je Milić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. prosinac 2020 23:02