PREDIZBORNA LJUBAV

Penava: S njima u koaliciji bili bismo druga sila u državi!; Stigao mu brzi odgovor: ‘Već ste se dogovorili s HDZ-om...‘

Zajedno možemo uzeti i do deset saborskih mandata više, kaže predsjednik Domovinskog pokreta

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava 

 Damjan Tadic/Cropix

Posljednjih godinu dana čelnici Domovinskog pokreta u više su navrata javno pozvali čelnike Mosta da međusobne svađe stave po strani, "gledaju širu sliku" i prihvate ponudu za sklapanje predizbornog saveza, no nesuđeni partneri grubo su ih odbili baš svaki put.

"Vidjeli smo mi njihove razne ruke suradnje, vidjeli smo lažnu kaznenu prijavu protiv mene ... Most je osjetio i medijsku ruku DP-a", kako je nedavno rekao Nino Raspudić ili kako je još u lipnju prošle godine čelnik Mosta Božo Petrov objasnio zašto nikad neće biti suradnje tih dviju stranaka: "Ni u politici, ni u životu nećete prihvatiti mazohističku suradnju, u kojoj vas se jednom rukom zove, a drugom udara po glavi. Zamislite životnu situaciju u kojoj vas netko poziva da mu budete prijatelj, u društvu iza leđa govori i radi protiv vas, a usput vas ucjenjuje da morate prihvatiti ruku, inače ste izdajnik".

No, čelnici DP-a su uporni, tvrde kako će i dalje - bez obzira na teške riječi koje su međusobno razmijenili - pozivati Most na sklapanje predizborne koalicije jer "matematika govori da je to jedini ispravni put", odnosno najlakši za prelazak iz oporbe u vlast.

U Domovinskom pokretu često se referiraju na istraživanja javnog mnijenja u kojima su Most i DP već mjesecima rame uz rame sa svojim rejtinzima koji se vrte između sedam i devet posto. Posljednje istraživanje koje, kako čelnici DP-a smatraju, snažno sugerira kako je predizborno ujedinjenje tih dviju stranaka jedini racionalni put jest u utorak objavljen HRejting - redovno mjesečno istraživanje raspoloženje birača koje objavljuje HRT.

Prema tom istraživanju, obje su stranke prešišale Možemo! te su sa svojim rejtinzima od 8,7 posto (Most) i 8,5 posto (DP) postale treća i četvrta politička sila u zemlji.

Kada bi se ujedinili, računaju u DP-u, izjednačili bi se, ako ne i pretekli trenutačno drugoplasirani SDP.

- Svaka, ali baš svaka logika govori da Most i Domovinski pokret zasebno vrijede po petnaest saborskih mandata, ali i da imamo potencijal zajedničkim nastupima na parlamentarnim izborima osvojiti do 40 mandata. Dakle, deset mandata više nego što bismo osvojili zasebnim izlaskom na izbore. Drugim riječima, samostalnim izlaskom mi bismo zapravo poklonili tih deset mandata nekome drugom, političkim grupacijama koje promišljaju globalistički, koje se zalažu za politiku otvorenih državnih granica, koje su za rodnu ideologiju... Dakle, onda tih deset mandata poklanjamo s jedne strane Andreju Plenkoviću, a s druge platformi Možemo! - rekao je za Jutarnji list predsjednik DP-a Ivan Penava.

Unatoč silnim odbijenicama koje su dobili od prvaka Mosta, Penava je uvjeren da prostora za dogovor još uvijek ima.

- Glupo je gledati na Most kao monolitno tijelo u kojem vlada jednoumlje. Jer, stvar je jednostavna da jednostavnija ne može biti. Ako komuniciramo iste teme, a to DP i Most čine već četiri godine jer gotovo identično govorimo o pitanju ilegalnih migranata, čuvanju i zaštiti državne granice i odnosu prema woke ideologiji, onda baš svaka logika govori u prilog zajedničkom izlasku na izbore - tvrdi Penava.

S druge strane, lider Mosta Nikola Grmoja tvrdi kako su Penavini pozivi na suradnju običan spin i da od toga neće biti ništa.

- Vrlo je jednostavna ta njihova taktika. Iako matematika po kojoj bi naš savez bio druga najjača politička sila u državi nije netočna, problem je to što oni već imaju dogovorenu postizbornu koaliciju s HDZ-om. Oni nas pozivanjem u predizborni savez zapravo zovu i u poslijeizbornu koaliciju koju će predvoditi HDZ. Pljuju nas i blate preko svojih medija, a onda nas Penava javno poziva u koaliciju kontra tog istog HDZ-a s kojim su se već dogovorili. Smiješno. Dakle, ta njihova priča s pozivanjem Mosta u predizborni savez je čisti spin - zaključio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:07