IZBORI U VUKOVARU

Penava sa svojom strankom ide po novi mandat: ‘U koaliciji želim i HDZ, to nije šala‘

Penava sa Škorinim DP-om i, još uvijek HDZ-ovcem, Josipom Dabrom kani preuzeti i vlast u županiji
Ivan Penava
 Vlado Kos/Cropix

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara u svibnju će po novi mandat na toj dužnosti krenuti kao predsjednik novoosnovane strane Ivan Penava nezavisna lista, koju je predstavio u srijedu najavivši pri tome kako će na izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće ući u širokoj koaliciji brojnih stranaka, a među kojima, kaže, očekuje i HDZ.

- Uvijek smo išli u širokom bloku. Zadnji put to je bilo 14 stranaka, pa će i ovaj put to će biti široka baza. O tome se već razgovara, pozvat ćemo sve nama bliske stranke i tražiti njihovu potporu u utrci za gradonačelnika Vukovara, a vjerujem da ćemo je i dobiti - kazao je Penava, kojega smo na to upitali uključuje li to i HDZ.

- To uključuje i HDZ i to nije šala. Kada sam izlazio iz stranke rekao sam koji su ključni razlozi za izlazak, ali sam i tada zamolio članove da nas prate i gledaju naše vrijednosti, kontinuitet rada. Očekujem veliku potporu i unutar HDZ-a, a one koji su toliko vezani uz stranku ako ništa drugo molim za razumijevanje i oprost i neka svatko ide svojim putem – rekao je gradonačelnik Vukovara, na što smo mu postavili pitanje misli li pri tome na partnerstvo s HDZ-om kao strankom, a on je odgovorio: „Mislim da sam vam dao naslutiti da će to ići vrlo, vrlo široko.”

image
Damir Barna, Ivan Penava, Ivana Mujkić
Vlado Kos/Cropix

Suradnja s Domovinskim pokretom, kazao je, nastavlja se kako je i dogovoreno, bez obzira na to što DP u Vukovaru ima svoje podružnicu. Očekuje se da će Škorina stranka biti dio predizborne koalicije koja će podržati Penavu.

- S DP-om imamo odličnu suradnju i dalje sam u njihovom Klubu zastupnika, no vukovarska priča je nastala puno prije nastanka DP-a i u tom smislu ovo je drugačija i uhodana priča, prepoznatljiva i dominantna s integritetom i bez ikakvih afera – rekao je Penava, koji nije želio direktno odgovoriti na kuloarske priče kako će njegova opcija, kao i DP te još neke stranke, u utrci za župana vukovarsko-srijemskog podržati aktualnog dožupana Josipa Dabru, koji je nedavno izgubio unutarstranačke izbore za predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije od ministra obrane Marija Banožića. No, iz Penavinog odgovora može se zaključiti da se priča razvija u tom smjeru.

image
Ivana Mujkić
Vlado Kos/Cropix

- Razgovaramo s ljudima iz HDZ-a koji su nam ostali bliski i velik dio njihovih članova s terena surađuje s nama. Mora doći do promjene politike na županijskoj razini, inače ćemo nestati i mi ćemo biti na strani interesa građana županije, jer dosadašnja politika, koja je i danas aktualna, nije bila uspješna. Konačno, zato smo i izašli iz HDZ-a i osnovali svoju stranku – rekao je Penava, vrativši se malo u blisku prošlost i kazavši kako je najveći razlog razlaza bilo „nerazumijevanje potreba Vukovara s nacionalne razine.”

- Na primjeru hotela Dunava, recimo, otvoreno nas se od strane ministrice Obuljen, iako je za to direktno odgovoran premijer Plenković, obmanjuje, da ne kažem laže po pitanju investitora i hotela Dunav. To nitko normalan ne može progutati. Točka koja je stvar odvela u nepovrat su kalkulacije oko popisa stanovništva, jer je postalo jasno da se nacionalna politika ove Vlade vodi iz perspektive opstajanja pošto-poto, a ne rješavanja dubokih promjena. U proteklih 18 godina naša je županija izgubila 26 posto stanovništva, a to traži velike i hrabre iskorake i promjenu sadašnje politike, koja pred takvom situacijom i brutalnim brojkama zatvara oči – istaknuo je Penava, čija će stranka u najavljenoj širokoj koaliciji predvoditi izbornu utrku u Vukovaru, a na razini Županije će biti dio tima kojeg će voditi kandidati iz partnerskih stranaka i opcija.

image
Ivan Penava, Damir Barna, Ivana Mujkić
Vlado Kos/Cropix

- Želimo promjene i u županiji i zato ćemo ih podržati, ali nećemo drugdje ići sa svojim kandidatima, osim u Vukovaru, koji je naš prioritet i fokus interesa. Ne sumnjamo da će ovo i dalje, i u novom mandatu, biti dominantna politika u Vukovaru. Samo je novo ime, a sve ostalo je isto s prioritetom da se i dalje gledaju interesi grada i njegovih građana – poručio je Penava, čija stranka trenutno broji 300 članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:57