OTKRIVAMO

Penavin otac kupio još dva zemljišta u Vukovaru, grad obnovio ulicu koja vodi do njih

Ivan Penava: Ulica u Vukovaru nije sanirana zbog oranica mog oca, nego u sklopu redovne obnove
Jutarnji list u posjedu je kupoprodajnih ugovora. Na slici lijevo: Obnovljeni dio asfalta i tucanika uz kupljene oranice. U sredini: Ivan Penava
 Vlado Kos/Cropix

Kupovina dviju oranica ukupne površine hektar i pol na području Borova naselja nije bila jedina nekretninska transakcija Ante Penave, oca vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, realizirana u svibnju 2019. godine. Dva tjedna prije nego što je kupio spomenute parcele, od kojih se jedna nalazi na trasi buduće obilaznice Vukovara između Bršadina i Trpinje, gradonačelnikov otac kupio je i dva poljoprivredna zemljišta na drugom kraju grada. Konkretno, na izlazu iz Vukovara prema Sotinu, u ulici Čvorkovac. Jedna je oranica površine 7089 kvadrata, a druga 6519 kvadrata.

Platio ih je, prema kupoprodajnom ugovoru, 50.000 kuna, odnosno 3,67 kuna po kvadratu, što je otprilike ista cijena po kojoj je platio oranice u Borovu naselju, a to je, kako smo već pisali, znatno niža cijena od tržišne za poljoprivredna zemljišta na vukovarskom području i koja je najčešće 8 kn po kvadratu. No, to nije sve. Ante Penava ponovno je bio aktivan u studenome prošle godine, kada je kupio još jednu oranicu u ulici Čvorkovac, površine 8321 kvadrat, a platio ju je 35.000 kuna.

Međutim, njegov sin, gradonačelnik Vukovara, tvrdi da je u tom slučaju zapravo došlo do zamjene zemljišta s jednim vukovarskim poljoprivrednikom, pri čemu je Penava tom čovjeku prodao oranicu površine 6519 kvadrata, dakle onu koju je kupio u svibnju 2019., a od njega kupio ovu od 8321 kvadrat. Učinili su to, kako nam je rekao Ivan Penava, na zamolbu tog poljoprivrednika, koji je time spojio tri čestice u jednu veliku obradivu površinu. No, s obzirom na to da je Grad Vukovar upravo u ulici Čvorkovac tijekom prošle godine obavljao infrastrukturne radove, a 12. veljače 2021. i službeno su okončali sanaciju asfalta i tucanika u toj ulici, postavilo se pitanje je li se gradonačelnik za ovu investiciju vrijednu 345.000 kuna odlučio, između ostaloga, zato što mu otac tamo ima oranice.

Program obnove

- To nema veze jedno s drugim. Ulica Čvorkovac obnovljena je u sklopu programa obnove i izgradnje komunalne infrastrukture, što Grad Vukovar redovno radi kroz cijelu godinu i u cijelome gradu. Na početku te ulice ima nekoliko kuća do kojih je i ranije vodio asfalt, koji je s godinama prilično izrauban i oštećen te ga je bilo nužno sanirati, što je i učinjeno na zadovoljstvo stanovnika te ulice, a dodatno je postavljena i oborinska odvodnja. U drugom dijelu ulice, tamo gdje počinju poljoprivredne površine i gdje se nalaze i oranice u vlasništvu moga oca, bio je tucanik, a sada smo i to obnovili tako što je postavljen novi sloj tucanika - rekao nam je Penava te dodao i kako bi "tom logikom gotovo u svakoj ulici mogli naći nekoga kome je netko na dužnosti ili funkciji u Gradskoj upravi, pa onda ispada da se u tim ulicama ne bi smjelo ništa raditi".

image
Oranica u Penavinu vlasništvu

- Evo, trenutno na Trpinjskoj cesti, nedaleko od kuće HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Vukovara Nikole Mažara, radimo park s fontanom. Je li možda i taj projekt povezan s time što tamo živi gospodin Mažar? - okrenuo je Penava logiku. Inače, kad je riječ o ulici Čvorkovac, na terenu smo vidjeli kako i u drugom dijelu te ulice, okruženo poljima, ima nekoliko kuća, ali do njih ne vodi asfalt, nego tucanik, pa smo Penavu upitali zašto cijela ulica nije asfaltirana.

- Trenutno smo mogli samo ovo, ali nadam se da ćemo jednog dana moći asfaltirati cijelu ulicu, do kraja. Samo se nadam da i tada netko neće postaviti tezu da se to asfaltira zbog moga oca - rekao je Penava, kojega smo upitali i što predstavljaju kolci koje smo vidjeli na oranici njegova oca u Čvorkovcu.

Registrirali OPG

- To je poanta. Mog oca i mene se proziva za kupovinu zemljišta temeljem povlaštenih informacija, što je apsurd koji sam već prije sedam dana objasnio, te da je kupljeno da bi se njime mešetarilo, jer preko njega prelazi obilaznica. A, evo upravo je na toj oranici u Čvorkovcu dokaz da se moj otac želi baviti uzgojem oraha i lješnjaka, i to skupa s mojim sinom Antom. Na toj oranici je već zasađen dio mladica oraha, a kolcima je označeno gdje će se posaditi ostali orasi. Inače, moj sin je krajem prošle godine registrirao OPG. I on je kupio oko 2 hektara zemljišta na području Mikluševaca i tamo je zasadio lješnjake - otkrio nam je Penava i neke nove detalje o ulasku njegove obitelji u poljoprivrednu branšu, pri čemu se samo po sebi nametnulo pitanje odakle njegovu sinu, inače 19-godišnjem studentu kineziologije, 136.000 kuna (7,15 kn po kvadratu, što je najrealnija cijena od svih navedenih), koliko je, prema očevim riječima, plaćena oranica u Mikluševcima.

image
Obnovljeni dio asfalta i tucanika uz kupljene oranice

- Većinu novca dao je moj otac, a neću kriti da sam i ja pomogao financijski koliko je trebalo. To je moja obitelj i ne vidim što je tu sporno, pogotovo jer su sve oranice kupljene od fizičkih osoba, a ne od države ili Grada Vukovara. Moj je otac u mirovini i odlučio je postaviti temelje neke OPG priče u koju je uključio svoga unuka, odnosno moga sina, a ja sam im pomogao koliko sam mogao i pomagat ću i ubuduće, pri čemu sigurno neću koristiti svoju poziciju da bih im osigurao bilo kakve povlastice - poručio je Penava, dodavši i kako obitelj još nije odlučila što će zasaditi na oranici preko koje bi u budućnosti trebala prijeći vukovarska obilaznica. Obitelj Penava trenutno u vlasništvu ima oko pet hektara poljoprivrednog zemljišta koje su platili 247.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:23