SKUPA PARNICA

Perković i Mustač tuže državu: Platite nam našu obranu

Tužbu protiv Hrvatske temelje na tome da su bili službenici bivše Službe državne sigurnosti, čiji su sljednici MUP i SOA
 POOL / CROPIX

Hoće li Republika Hrvatska morati platiti ukupno blizu deset milijuna kuna za troškove obrane dvojice umirovljenih hrvatskih obavještajaca pred sudom u Njemačkoj? Toliki bi, naime, mogao biti trošak obrane Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, optuženih na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj. A Perković i Mustač tuže RH tražeći da im podmiri troškove obrane.

Za sada se radi o ukupnom iznosu od oko 5,5 milijuna kuna, no kako se suđenje još nije primaknulo kraju, taj bi iznos mogao narasti za još tri do četiri milijuna kuna.

Enormni troškovi

Suđenje u Njemačkoj traje već dulje od godinu dana. Do sada je održano 75 rasprava, a do kraja postupka predviđeno je još 30-ak raspravnih dana raspoređenih sve do svibnja 2016. Troškovi obrane već su sada enormni. Doduše, i Perković i Mustač imaju po dvoje njemačkih odvjetnika po službenoj dužnosti koje im plaća tamošnji sud. Oni dobivaju svaki po otprilike 750 eura po raspravnom danu plus dodatak zbog složenosti predmeta. Međutim, Perković ima i dva izabrana branitelja, hrvatskog odvjetnika Antu Nobila i njemačkog Richarda Beyera, a Mustač hrvatsku odvjetnicu Lidiju Horvat. Kako podmiriti njihove honorare i troškove ako je standardna tarifa njemačkog odvjetnika i u manje složenim predmetima 2000 eura po raspravnom danu.

Mustač ne može platiti

Dakle, samo honorar za odvjetnika Beyera do sada se popeo na oko 140.000 eura. Kada se tome priključe dodatne odvjetničke usluge, primjerice za pisanje podnesaka, posjete u zatvoru, kopiranje spisa, te drugi odvjetnički troškovi, dolazi se do iznosa od blizu 300.000 eura. I to samo za njemačkog branitelja. Honorar i troškovi odvjetnika Nobila još su i veći s obzirom na to da ima dodatne troškove putovanja u München. Može li sve to platiti obitelj Perković?

Zdravko Mustač sigurno ne može. On se već nekoliko puta požalio sudu da ima problema s financiranjem obrane. To je bio jedan od razloga što je Mustač tražio da sud njegovu hrvatsku odvjetnicu Lidiju Horvat postavi po službenoj dužnosti, što bi značilo i da je sud plaća. No, već tri takva zahtjeva njemački je sud odbio.

Međutim, odvjetnik Nobilo kaže da će oni unatoč svemu izdržati suđenje do kraja, a uvjeren je da će na koncu sve spomenute troškove obrane podmiriti RH.

DORH i MUP ih odbili

- Od Perkovića sam dobio punomoć da tužim RH. Prvo smo išli prema DORH-u radi pokušaja nagodbe. Međutim, mogućnost nagodbe je otpala jer se DORH nije oglasio u za to predviđenom roku od tri mjeseca. Stoga ćemo ovih dana podnijeti tužbu Općinskom građanskom sudu u Zagrebu - izjavio je odvjetnik Nobilo. Tužba se, baš kao i lanjski zahtjev prema MUP-u RH koji im je odbijen, bazira na zakonskoj odredbi prema kojoj služba, odnosno nadležno ministarstvo financira obranu svojih službenika ako ih se procesuira za kazneno djelo koje je vezano uz njihovo djelovanje u samoj službi. Perkovića se tereti da je kao načelnik odjela u Službi državne sigurnosti SRH počinio kazneno djelo, a Nobilo tvrdi da postoji pravni kontinuitet zakonske odredbe na koju se poziva od nekadašnjeg sustava sve do danas, kao i da je MUP RH pravni sljednik nekadašnjeg republičkog SUP-a u čijem je sastavu djelovao SDS.

Iako Nobilo je potvrdio da je njegov dosadašnji ukupni trošak oko 2,5 milijuna kuna, a odvjetnika Beyera nešto manje. Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat već je koncem listopada podnijela tužbu u ime svoga klijenta. Ona potražuje oko milijun kuna.

Tražit ćemo obranu sa slobode

Obrane Perkovića i Mustača zatražit će, kako je najavio odvjetnik Anto Nobilo, do kraja ovog mjeseca da ih sudsko Vijeće visokog zemaljskog suda u Münchenu pusti da se brane sa slobode. - Smatramo da su do sada provedeni svi ključni dokazi optužbe i da nakon toga više nema osnovane sumnje da su Perković i Mustač sudjelovali u ubojstvu Đurekovića - rekao nam je Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:34