BIVŠI ŠEF OZNA-e

'PERKOVIĆ NIJE O SVEMU ODLUČIVAO. BIO SAM MU ŠEF I MOGU REĆI DA JE BIO DOBAR RADNIK' Josip Boljkovac o UDBI

Vukova Gorica, 310811.Bivsi predsjednik republike Stjepan Mesic u posjeti Josipu Boljkovcu kako bi mu dao podrsku nakon optuzbi za ratne zlocine koji su pocinjeni od partizana u Drugom svjetskom ratu.Na fotografiji: Josip Boljkovac.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

Dugogodišnji šef Udbe za karlovačko područje, te prvi ministar policije u slobodnoj Hrvatskoj Josip Boljkovac (93), kojega policije istražuje da je kao šef OZNA-e za tadašnji kotar Karlovac odgovoran za partizanske zločine počinjene krajem Drugog svjetskog rata i u poraću, smatra da Hrvatska ne bi trebala izručiti Njemačkoj bivšeg udbaša Josipa Perkovića kojega tamo terete za ubojstvo hrvatskih emigranata, piše Slobodna Dalmacija.

- Jedno vrijeme bio sam Perkoviću šef i mogu reći da je bio dobar radnik. Ne mogu se sve stvari pripisivati njemu, jer nije on sam o svemu odlučivao. Mora se sagledati cijeli kontekst sutuacije u kojoj smo se tada nalazili. Zato ga treba zaštititi, jer se štiteći njega štite i drugi koji bi se danas-sutra, mogli naći u istoj situaciji - komentirao nam je Boljkovac napetu politički situaciju na relaciji Zagreb-Berlin, zaključujući da Perkovića u Njemačkoj terete za događaje “iz nekih drugih, ludih vremena”.

Boljkovac kaže da je nedolazak njemačke premijerke Angele Merkel na proslavu u Zagreb njezina stvar i smatra da treba stajati iza hrvatske vlasti i premijera Zorana Milanovića.

- Ovo sada se može gledati kao nekakav diplomatski problem između Hrvatske i Njemačke, međutim, mi nikada s Nijemcima nismo imali problem koji nismo mogli riješiti. Stvar je samo dobre volje koju imamo i mi i oni. Evo vam primjera iz vremena kada sam ja bio aktivan. Jugoslavija je u Njemačkoj imala 1,482 milijuna radnika, od toga je bilo 927 tisuća Hrvata koji tamo nisu imali nikakva prava. Tito me je u četiri oka ovlastio da riješim taj problem, jer smo imali radnike koji bi se tamo naradili, bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja pa bi u bolesti dolazili natrag na naš teret. Otišao sam tamo i sve riješio. Poslije toga su nam iz Njemačke dolazile milijarde maraka - objašnjava Boljkovac. Napominje da ne očekuje nikakve napete odnose s Njemačkom, ali savjetuje težak rad, “jer nam nitko ništa neće pokloniti u EU-u, ako sami ne zaradimo”, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:58