NOVAC IZ PRORAČUNA

PERNAR O AFERI 'Milijun kuna za stranku Abeceda koristio sam ja'

Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

“Na traženje predsjednika Živog zida donio sam odluku da ubuduće budem član isključivo Živog zida i da se ispišem iz stranke Abeceda demokracije”, rekao je Ivan Pernar iz Živog zida novinarima pred sabornicom samo nekoliko sati nakon što je izjavljivao svoju lojalnost Abecedi i poručivao kako neće istupiti. I time je pokušao “zatvoriti priču”, kako je rekao, o milijun kuna koliko je iz proračuna dobila Abeceda demokracije.

U Abecedu se Pernar učlanio uoči konstituiranja Sabora 2016. iz straha od pravnih peripetija zbog svađa unutar Živog zida. Dio živozidaša tada je osporavao Pernaru, Ivanu Viliboru Sinčiću i Vladimiri Palfi pravo na predstavljanje i vođenje Živog zida. Zbog toga se Pernar odvojio u Abecedu demokracije i tako je stranka, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, dosad iz proračuna dobila više od milijun kuna. No, Pernar se u Saboru javljao kao zastupnik Živog zida.

Pernar je pozvao državu da sav novac koji će stranka Abeceda demokracije ubuduće dobiti uzme natrag i proslijedi u humanitarne svrhe. Na upit koristi li Živi zid novac dodijeljen Abecedi demokracije, Pernar je odgovorio negativno te dodao da je novac korišten samo za njega kao zastupnika. Predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, tvrdi da je prema Statutu stranke dopustio Pernaru da, osim u Živom zidu, bude i član Abecede demokracije.

Financije Abecede demokracije ispitao je Državni ured za reviziju koji je utvrdio nepravilnosti, a izvješće dostavio DORH-u. Revizori su otkrili da za 91.000 kuna rashoda stranka nema pokriće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:29