NASTAVLJA HARANGU

Pernar podnosi kaznene prijave protiv Benčić, pravobraniteljice i svih posvojitelja djece iz Konga

Slična kaznena prijava upućena je i svim sucima koji su ovjeravali i potvrđivali posvajanja iz DR Konga

Ivan Pernar 

 Damjan Tadic/CROPIX

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar u utorak u podne Državnom odvjetništvu podnijet će četiri kaznene prijave protiv aktera za koje smatra da čine kaznena djela oko posvojenja djece iz Demokratske Republike Kongo. Prijave podnosi protiv zastupnice Možemo! Sandre Benčić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Vesne Ljubičić, protiv svih hrvatskih državljana koji su posvojili djecu iz DR Konga kao i sudaca koji su ovjeravali i potvrđivali posvajanja, piše portal Telegram.

Pernar je odluku o podnošenju prijave objavio na svom Facebook profilu. Kaže kako protiv Benčić prijavu podnosi zbog sumnje da je počinila kazneno djelo sprječavanja dokazivanja iz članka 306. kaznenog zakona.

- Zbog toga što je u emisiji ‘Otvoreno‘ 8. veljače 2023. građane koji javno ukazuju na potencijalne nezakonitosti u slučaju osmero državljana RH trenutno optuženih za trgovinu ljudima javno nazvala ‘drukerima i cinkerima‘ - objasnio je.

Pernar je, podsjeća Telegram, ranije javno objavio da je zambijskim vlastima javio kako je među uhićenim Hrvatima i transrodna osoba, a u kaznenoj prijavi napisao je kako smatra da je to što je učinio bilo ispravno, a "Benčić svojim ponašanjem radi pritisak i obeshrabruje one koji bi također prijavljivali ljude".

Pravobraniteljicu Ljubičić prijavio je jer je ona ranije prijavila njega. Sumnja da je time počinila djela lažnog prijavljivanja iz članka 304. kaznenog zakona i sprječavanja dokazivanja iz članka 306. kaznenog zakona.

- Smatram da je prvo kazneno djelo počinjeno zato što je u svom javnom nastupu za RTL-u potvrdila da je predala kaznenu prijavu protiv mene iako je u mojoj prijavi zambijskim vlastima kao i u poticanju drugih da prijave Noah Kraljević nema elemenata ikakve mržnje ili nasilja prema optuženom za trgovinu djece u Zambiji, već ista ukazuje na to da postoji mogućnost da papiri o posvajanju malodobnog djeteta iz Konga nisu stečeni zakonitim putem, budući da je Kraljević transrodna osoba, a takve u Kongu ne mogu posvajati djecu - stoji u Pernarovoj kaznenoj prijavi protiv Ljubičić.

Pernar podnosi i kaznenu prijavu protiv svih državljana RH koji su posvojili djecu iz DR Konga, iako se ne zna tko su sve takvi posvojitelji. Čini to, piše, jer je zabranjeno posvajanje iz DR Konga pa sumnja da su posvojitelji na hrvatskim sudovima priložili krivotvorene dokumente DR Konga. Slična kaznena prijava upućena je i svim sucima, također nepoznatima, koji su ovjeravali i potvrđivali posvajanja iz DR Konga zbog sumnje da su počinili kaznena djela ovjere neistinitog sadržaja i zlouporabe položaja i ovlasti.

- Smatram da su počinili kaznena djela jer je iz DR Konga već godinama zabranjeno posvajanje djece pa samim time nije jasno kako bi dokumenti DR Konga koje su oni ovjeravali mogli biti vjerodostojni - stoji u Pernarovoj kaznenoj prijavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:00