SLUČAJ ZAMBIJA

Pernara kazneno prijavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: ‘Njegov čin smatramo zastrašujućim...‘

Pernar već danima na svom Facebook profilu postavlja difamacijske objave na račun uhićenih, ali i drugih, posvojitelja djece iz Afrike

Ivan Pernar

 Marko Todorov/Cropix

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, kao što je najavila, u ponedjeljak je Državnom odvjetništvu podnijela prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara nakon saznanja o povredama Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela.

Ljubičić je u ponedjeljak najavila moguću kaznenu prijavu protiv Pernara zbog njegove prijave zambijskoj policiji u slučaju Hrvata koji su osumnjičeni za trgovanje djecom.

Hina je pravobraniteljicu upitala za dodatan komentar na cijelu situaciju, u vidu okolnosti da je Pernar najavio podizanje kaznene prijave protiv nje.

Njezin Ured je odgovorio da je u obavljanju svojih poslova pravobraniteljica saznala za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela iz članaka "Javno poticanje na mržnju" i "Nedozvoljena upotreba osobnih podataka" Kaznenog zakona te je sukladno zakonu 13. veljače DORH-u podnijela prijavu protiv Pernara.

Zbog toga pravobraniteljica nije u mogućnosti davati daljnje komentare ni izjave, objavio je njezin Ured.

Ljubičić je u ponedjeljak rekla kako pravobraniteljica može uvijek podignuti kaznenu ili prekršajnu prijavu kada pojedini čin ili ponašanje ima elemente prekršajnog ili kaznenog djela.

‘‘Pozivanje na procesuiranje hrvatskog građanina u drugoj državi koja ima vrlo restriktivna prava dovodi hrvatskog građanina u nepovoljan položaj gdje mu je zapriječena kazna od 30 godina do doživotnog zatvora smatramo zastrašujućim te taj je čin moguće prepoznati kao kazneno ili prekršajno djelo", rekla je tada.

Pernar već danima na svom Facebook profilu postavlja difamacijske objave na račun uhićenih, ali i drugih, posvojitelja djece iz Afrike.

U utorak je izvijestio kako je podnio kaznene prijave protiv svih državljana Hrvatske koji su posvojili djecu iz DR Konga, protiv svih sudaca u Hrvatskoj koji su ovjeravali posvojenja iz DR Konga, protiv Ljubičić zbog sumnje za lažno prijavljivanje kaznenog djela, te protiv saborske zastupnice Sandre Benčić zbog sprječavanja dokazivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 22:45