INTERVJU

Pero Vićan: ‘Gradsku upravu treba reorganizirati, a one najbolje više platiti‘

‘Pojedinci u Upravi ne rade dobro svoj posao, šire dezinformacije i poluistine, a ne poštuju ni radno vrijeme. To će se zaustaviti‘
Pero Vićan
 Tonči Plazibat/CROPIX

Ušli ste u drugi krug izbora za dubrovačkog gradonačelnika, kakav ishod očekujete?

- Moj ulazak u drugi krug za mnoge je iznenađenje, osim za nas iz DDS-a. Sve procjene i ankete vodstva stranke ukazivale su da ću ući.

Zanimljiv je budući saziv Gradskog vijeća. Jesu li počeli pregovori s HDZ-om oko moguće koalicije? Tko bi vama bio povoljan partner za suradnju? Dolaze li u obzir SDP, Vlahušić i Srđ je grad, s obzirom na vašu retoriku u predizbornoj kampanji?

- Nikakvi pregovori s HDZ-om nisu počeli jer izbori nisu završeni. U SDP-u se pojavilo novo mlado lice, sjajni Ivan Tropan. Što se tiče Vlahušića, rekao sam da je on prošlost. Iznenađen sam da je Srđ dobio dva vijećnika. Njihova specifična težina nije tolika, nego puno manja.

Izjavili ste kako treba temeljito reorganizirati gradsku upravu, osnažiti stručne i kompetentne ljude, a s projekata maknuti one koji to nisu. Znači li to da smatrate da u Gradu ima dosta onih koji ne rade dobro svoj posao?

- Temeljito treba reorganizirati Gradsku upravu. U njoj ima velik broj stručnih i kompetentnih ljudi i oni se moraju osnažiti i bolje platiti. Ima i velik broj pojedinaca koji ne rade dobro svoj posao. Ti pojedinci, u pravilu, ne poštuju ni radno vrijeme, a vrlo često su izvor raznih dezinformacija, širenja poluistina o onome što se radi u Gradskoj upravi. To će se energično zaustaviti.

Ima li u Gradu Dubrovniku previše zaposlenih? Kako bi, po vama, trebala izgledati uprava, koliki bi bio optimalan broj zaposlenih?

- Po mojoj procjeni, optimalni broj zaposlenih je 99. Kad se nekoga dovodi u Gradsku upravu, to mora biti dokazana i potvrđena stručna osoba, koju treba i puno bolje platiti nego što je to danas. Takva Uprava neće biti ovisna ni o jednoj političkoj opciji, niti bilo kojem gradonačelniku.

Treba li zidine vratiti na upravljanje Gradu, kao što je zagovarao bivši gradonačelnik Andro Vlahušić? Mislite li da je Društvo prijatelja dubrovačke starine dobilo previše ovlasti?

- Svaki vlasnik svoje imovine je odgovoran za nju pa tako i za njezino upravljanje i korištenje. Čini mi se da su prethodne gradske vlasti olako prešle preko te činjenice. Time se nisu dovoljno bavile, dok se nisu počeli vrtjeti milijuni od ulaznica. Društvo prijatelja dubrovačke starine, kao Društvo, nije dobilo previše ovlasti, nego su pojedinci u DPDS-u neke stvari uzurpirali.

Izjavili ste da je prioritet rješavanja nagomilanih tužbi protiv Grada. Kako biste ih vi riješili?

- Zar mislite da je normalno da Grad ima više od 1500 tužbi, bez obzira na to je li tuženik ili tužitelj? Posebno moramo biti osjetljivi prema građanima. U zakonskim gabaritima, sa svima njima i pravnim osobama moramo pokušati postići nagodbu. Građane ne smijemo maltretirati i činiti im nepotrebne troškove.

Dubrovnik se ne može baš pohvaliti riješenim problemom odvajanja otpada. Što učiniti?

- Izaslanstvo Čistoće i Gradske uprave mora otići u grad gdje je to najbolje riješeno i jednostavno to primijeniti kod nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:55