'KONZUM POSLUJE IZVRSNO'

PERUŠKO OPTIMISTIČAN U VEZI ISPLATE GRANIČNOG DUGA 'Očekujemo da ćemo s Udrugom dobavljača uskoro postići dogovor'

Fabris Peruško
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Čelnici Fortenova grupe i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak su izjavili kako vjeruju u dogovor dobavljača i Fortenove oko isplate graničnog duga.

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je kako su na sastanku u Banskim dvorima premijera Andreja Plenkovića izvijestili o refinanciranju roll-up kredita te trenutnom plaćanju uvjetnog duga dobavljačima, koji je dogovoren nagodbom.

"Očekujemo da ćemo s Udrugom dobavljača uskoro postići dogovor tako da nam samo refinanciranje bude dovršeno do zadnjeg dana, 10. rujna", rekao je Peruško nakon sastanka.

Na novinarski upit kakav bi trebao biti dogovor s dobavljačima oko isplate graničnog duga, odgovorio je kako će dogovor biti postignut idućih dana.

"Nagodba je sklopljena, nagodba je implementirana i tu nema nikakve diskusije. Nitko ne dvoji o obvezi koja je nastala, tu nema nikakve razlike u razumijevanju. Ono što trenutno pregovaramo s dobavljačima je dinamika isplate", kazao je.

Na novinarsko upit kako se dobavljači žale da su lani dobili više nego bi to dobili po prijedlogu Fortenova grupe u tri godine, Peruško je odgovorio kako imaju "različito razumijevanje o dinamici isplate".

Zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica Irena Weber je kazala kako Konzum posluje izvrsno i važni su im odnosi s dobavljačima te je također uvjerena u postizanje dogovora.

Garancije

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako su na današnjem sastanku dobili garancije da "uvjeti koji su 'triger' za izvršetak svih obveza koje je Fortenova preuzela nikako ne smiju dovesti u pitanje i problem likvidnost poslovanja Fortenove. Dogodi li se to i dozvolimo li to cijela nagodba pada u vodu".

Dodao je i kako je sigurno da međukorak u rješavanju problematike Fortenove, njeno oživljavanja i postavljanje na 'zdrave noge', mora biti zaključen refinanciranjem.

"Kamatna stopa koja je sada prisutna nije održiva, nju će biti teško servisirati. Prepoloviti tu kamatnu stopu je intencija i cilj ovog dogovora koji bi se trebao dogoditi u srijedu", rekao je Horvat.

Vjeruje u svijest jedne i druge strane i siguran je da će se tijekom sutrašnjeg dana postići dogovor, kako na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća oko refinanciranja ne bi bilo preglasavanja već, kao i do sada, glasovanje s pet glasova za.

"Očekujem dogovor zrelih i poslovnih ljudi. Vlada je napravila sve da bi se pravni okvir stvorio", rekao je Horvat.

Napominjući kako je riječ o poslovnom odnosu, razgovaraju poslovni ljudi, poručio je da se drže onoga što je nagodbom ispregovarano i izglasano.

"Ova uvjetna dinamika neka se ispoštuje do kraja i siguran sam da će i prije završetka četvrte godine predmetni dug biti servisiran, a kakvom dinamikom predmet je dogovora tijekom sutrašnjeg dana", poručio je ministar gospodarstva.

Smatra da će se ta dinamika održati bude li Fortenova poslovala tako da joj likvidnost ne bude ugrožena te podsjeća da je sve što je problematično osigurano kamatom.

Dobit Konzuma

Ministar gospodarstva očekuje i da će se pravni timovi Fortenove i dobavljača usuglasiti i postići dogovor.

Naime, razlike između Udruge dobavljača i Fortenove postoje oko isplate graničnog duga koji je vezan uz operativnu dobit Konzuma u 2018. godini i iznosi 17,55 milijuna eura.

Dobavljači traže da se taj iznos isplati odmah odnosno traže dinamiku isplate kao što je dogovoreno nagodbom.

Iz Fortenove, pak, kažu da nude pet milijuna eura do kraja rujna, a daljnja plaćanja s raspoloživim viškom likvidnosti. Pritom napominju i da na dio duga koji se ne isplati plaćaju kamate do njegove isplate.

Spor oko podmirenja graničnog duga povezuje se i s Privremenim vjerovničkim vijećem, koje treba odobriti refinanciranje roll-up kredita. Taj je roll-up u iznosu od 1,06 milijardi eura realiziran u lipnju 2017. godine za pokriće dugova Agrokora, istječe u rujnu ove godine kada bi njegova kamata trebala iznositi 14 posto (efektivno do 18 posto).

Sredinom srpnja ove godine Fortenova je objavila da će taj roll-up kredit refinancirati izdanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz kamatu od 7,3 posto plus EURIBOR uz donju granicu od 1 posto. To refinanciranje predvode američki investicijski fond HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:37