Skup raskid

Pet slavonskih gradova solidarno plaćaju Strabagu 9 milijuna eura, sve zbog odluke stare 19 godina

Mogli smo izgraditi 2-3 vrtića, ali zahvaljujući nekome tko je tih godina bio neodgovoran ostali smo bez tog novca

Odlagalište otpada

 Damir Krajac/Cropix

Pet gradova istočne Hrvatske, Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir solidarno će platiti austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher 9 milijuna eura na ime odštete za nerealizirani projekt izgradnje regionalnog odlagališta otpada na području Orlovnjaka u Osječko-baranjskoj županiji. Tako je okončan 15-godišnji sudski spor kojeg su austrijske tvrtke pokrenule protiv spomenutih gradova, a nakon što im Grad Osijek nije izdao građevinsku dozvolu za izgradnju regionalnog deponija. Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir su, naime, početkom 2000. godine osnovali zajedničku tvrtku s ciljem izgradnje regionalnog odlagališta otpada, a 2003. godine nakon raspisanog javnog natječaja najbolji ponuditelj bila je zajednica Strabag&Saubermacher, koji su dobili 25-godišnju koncesiju na izgradnju i upravljanje deponijem.

Promjena politike

Međutim, promjenom političke vlasti u Osijeku koja se dogodila 2005. godine, kada su na izborima poraženi liberali predvođeni LS-om i Zlatkom Kramarićem, a na vlast došla koalicija HDSSB-HSP predvođena Branimirom Glavašem i Antom Đapićem, kao novim gradonačelnikom, mijenja se i odnos prema ovom projektu, što kulminira 2008. godine odlukom Gradskog vijeća Osijeka da se iz tog projekta izađe, između ostalog i zato što je tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo sufinancirati projekt i promijenilo strategiju zbrinjavanja otpada. Grad Osijek odbija izdati građevinsku dozvolu, s S&S pokreću međunarodnu arbitražu, jer je tako bilo definirano ugovorom.

image

Anto Đapić

Paun Paunovic/Cropix/Cropix

U međuvremenu su Đapić te njegov nasljednik na dužnosti gradonačelnika Krešimir Bubalo podizali i kaznene prijave vezano uz ovaj projekt, ali one nikada nisu rezultirale kaznenim progonom. Prošle godine, pak, postala je pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda na temelju presude Međunarodnog arbitražnog sudišta kojom se Austrijancima ima platiti odšteta, oni su gradovima predložili sklapanje izvansudske nagodbe, a gradovi su redom pristajali, kako bi se izbjegli dodatni troškovi ovrha. Zadnji u nizu odluku o prihvaćanju sudske nagodbe na sjednici Gradskog vijeća donio je Osijek. Tako će, sukladno udjelima koje su imali u zajedničkoj tvrtki, Osijek platiti 3.897.000,00 eura, Vinkovci 2.115.000,00 eura, Vukovar 1.449.000,00 eura, Županja 931.500,00 eura i Beli Manastir 625.500,00 eura. Ostali gradovi svoje su odluke donijeli unazad dva mjeseca, ali drugo im nije ni preostalo. U konačnici, oni plaćaju cijenu odluke Grada Osijeka iz 2008. godine kojom se odustalo od projekta, odnosno iz 2001. godine kada je na inicijativu Osijeka sve i počelo.

Politička odgovornost

- Mi to moramo platiti. Žao mi je što je to tako, ali naglašavam da kao gradonačelnik, kao i ova Gradska uprava i Gradsko vijeće nemamo veze s time, jer se sve događalo davno prije nas, ali na žalost, to moramo platiti. Pametnim vođenjem financijske politike u ove tri godine, povlačenjem sredstava iz fondova EU, gdje smo najbolji u državi, ostvarili smo određeni financijski suficit iz kojeg ćemo platiti ovu presudu. Podsjetit ću da smo jedini veliki grad koji je ukinuo prirez čime su smo značajno povećali plaće našim građanima, a sada me dopalo da moramo platiti najveću odštetu u povijesti grada. Međutim, nastavljamo sa zacrtanim projektima i zbog ovoga neće rasti cijene komunalnih usluga, niti ćemo mijenjati porez, niti će se građanima smanjivati plaće, rekao je Ivan Radić, HDZ-ov gradonačelnik Osijeka, koji je upitan ima li tu nečije političke odgovornosti.

image

Odlagalište otpada

Damir Krajac/Cropix

- Politička odgovornost svakako postoji, ali većina ljudi iz tog vremena više nije politički aktivna. Tada su na vlasti bili LS koji više ne postoji, te HSLS i SDP, pa bi politička odgovornost bila njihova. Inače, o ovome sam razgovarao i s premijerom Andrejem Plenkovićem i u okviru zakonskih mogućnosti država bi pomogla u plaćanju ove odštete, ako je to uopće zakonski moguće. No, mi smo taj novac sačuvali, iako smo primjerice za taj iznos mogli izgraditi 2-3 vrtića, ali zahvaljujući nekome tko je tih godina bio neodgovoran ostali smo bez tog novca, poručio je Radić, dok je bivši gradonačelnik, a danas gradski vijećnik Đapić istaknuo kako je to bio sramotan ugovor, koji ga je dočekao 2005. godine.

Vrsni poznavatelji marifetluka

- Cijeli tender je osmišljen tako da se u njemu mogu snaći samo vrsni pravnici, vrsni poznavatelji, rekao bih čak i marifetluka. Pet je gradova bilo upleteno u jednu nepotrebnu priču. Osijek je i tada i danas imao izvrsnu firmu koja se bavi zbrinjavanjem otpada i nije bilo potrebe za jedan takav nakaradni ugovor. Samo jedan detalj, koncesionar Strabag je tim ugovorom, kojeg su osmislile glave iz ovoga grada poput uvaženog profesora Klasičeka, imao garanciju o 50.000 tona otpada godišnje, a ako se to ne ispoštuje, onda Grad Osijek mora platiti penale za postotak koji nedostaje. Nijedan gradonačelnik, da je na to pristao, ne bi preživio. Nadali smo se da ćemo kroz sudske postupke spasiti stvar, ali to nam je bilo otežano, jer je tenderom utvrđeno da je u slučaju spora nadležna međunarodna arbitraža, kazao je Đapić, dodavši kako je "to je relikt kolonijalnog odnosa austrijskih tvrtki prema Hrvatskoj."

- Strabag ima puno repova po brojnim hrvatskim gradovima, a znamo da su tih godina praktički bili privilegirana tvrtka u Hrvatskoj. Na ovom malom posliću su se toliko zakrvili samo da bi mogli demonstrirati silu. Uspjeli su u tome, ali nadam se da je to zadnji put, istaknuo je Đapić, dodavši kako Strabagu i Saubermacheru "nije nastala nikakva šteta, jer nisu jednu lopatu zakopali na Orlovnjaku. To je sramota."

- Podnio sam prijavu DORH-u, koji po tom pitanju ništa nije napravio. To je ostalo otvoreno pitanje, a možda će novi glavni državni odvjetnik, ako nije palo u zastaru, otvoriti to pitanje, rekao je Đapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:35