ŠTO IH JE MOTIVIRALO?

Pet tisuća mladih ušlo u HDZ: Jadranka Kosor je draga, a Zoran Milanović misli da je najpametniji

Većina ih je mlađa od 18 godina, a mnogi su tek napunili 16., što je zakonski prag za uključivanje u rad stranke

ZAGREB - Jadranka Kosor je jako draga osoba, a njezina je politika najbolja. Tako su neki od tisuća novoprimljenih članova Mladeži vladajuće stranke objasnili motive ulaska u HDZ.

Mladež se, prema tvrdnjama njihove predsjednice Martine Banić, u godinu dana dana povećala za pet tisuća članova. Svaki je peti stranačku iskaznicu - u nedjelju na posebnoj svečanosti - dobio iz ruku predsjednice stranke Jadranke Kosor.

Poznate metode

Slet koji je upriličen u Muzeju Mimara neodoljivo je podsjećao na onaj otprije četiri ljeta, kada je 700 iskaznica regrutima stranačke mladeži podijelio tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, uoči izbora 2007. godine.

Njegovo ime u središnjici se više ne spominje, ali su metode, očito, i dalje dobrodošle.

Među novim članovima većina je mlađa od 18 godina, srednjoškolci su ili brucoši, a mnogi su tek napunili zakonski prag od 16 godina kako bi se mogli legalno uključiti u rad političke stranke.

Kod velikog dijela novih članova i roditelji su u HDZ-u, no ima i onih što potječu iz apolitičnih obitelji.

Dok njihovi vršnjaci obilaze gradove u prosvjednim povorkama i traže ostavku Vlade na čelu s Jadrankom Kosor, a rejting HDZ-a nikada nije bio niži, oni su odlučili postati članovima baš te stranke.

Kako do fotelja?

Pomlađivanje stranke ovaj put nema veze s pomlađivanjem ideja: svi s kojima smo razgovarali redom navode floskule kakvih se ne bi posramili niti njihovi daleko iskusniji stranački kolege.

Ponavljaju prožvakane premise o tri stupa vlasti, borbi protiv korupcije u vlastitim redovima, a oporbu smatraju trutovima koji samo kritiziraju, a najvažnije im je domoći se fotelja.

Ivan Vidiš (21), student, Zagreb

Moji politički uzori su Tuđman i Kosor

HDZ je moja opcija - i točka! Podržavam sve što radi Jadranka Kosor, a od malena imam simpatije za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Domoljub sam, osjećam veliku obvezu prema svojoj zemlji i jednoga dana volio bih pomoći Hrvatskoj - ističe Ivan Vidiš. Drži da njegovi vršnjaci, revoltirani situacijom u zemlji, iskazuju nezadovoljstvo na neadekvatan način. Pritom misli da smiju prosvjedovati, ali vrijeđanje ne može podržati. Od stranke ne očekuje povlastice - uvjeren je da će lako pronaći posao i sam si osigurati egzistenciju jer ima kvalitetno obrazovanje. Njegovi roditelji nisu članovi niti jedne stranke, ali svoju djecu podržavaju u političkom angažmanu. Kao svoje političke uzore izdvaja Franju Tuđmana i Jadranku Kosor.

- A Ivo Sanader? - pitali smo.

- HDZ sam podržavao i u njegovo vrijeme, ali sad podržavam Kosor i njezinu politiku. Stranka je za mene ispred ljudi - zaključio je mladi politolog.

INES VIDIŠ (18), gimnazijalka, Zagreb

Na jesen ću prvi put glasati

Ines Vidiš (18), sestra Ivana Vidiša, prije nekoliko je godina odlučila postati članica HDZ-a, čekala je jedino da postane punoljetna kako bi ispunila pristupnicu.

- HDZ je europski orijentirana stranka koja se zauzima za demokršćanske vrijednosti, a to je ono što je meni važno - objašnjava mlada gimnazijalka koja će, nakon što na jesen upiše fakultet, prvi put izaći na birališta i glasovati.

- Nema smisla sjediti i kritizirati, treba se angažirati. Pa tko će ako nećemo mi mladi, o nama ovisi budućnost - kaže Ines čiji bliski prijatelji niti ne pomišljaju da se učlane u neku stranku.

Na pitanje kako to da je baš sad odlučila ući u stranku, čiji rejting nikad nije bio niži, Ines odgovara: - HDZ-u treba dati podršku, sigurna sam da ćemo uspjeti završiti pregovore s EU i izvući državu iz krize. HDZ to može i hoće, za razliku od SDP-a od kojeg nikad nisam čula ništa pozitivno, samo kritike.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:56