UDRUGA PLOMINCRO

PET VELIKIH HRVATSKIH TVRTKI U BORBI ZA IZGRADNJU PLOMINA C Žele posao za 12.000 Hrvata

Blok C termoelektrane Plomin trebao bi se početi graditi iduće godine, a hrvatske strojograđevne tvrtke tvrde da im je interes sudjelovati u 50 posto ukupne investicije, koja će, prema procjenama, iznositi oko 800 milijuna eura

Blok C termoelektrane Plomin trebao bi se početi graditi iduće godine, a hrvatske strojograđevne tvrtke tvrde da im je interes sudjelovati u 50 posto ukupne investicije, koja će, prema procjenama, iznositi oko 800 milijuna eura.

Kako bi mogle konkurirati za poslove projektiranja i pripreme dokumentacije te isporuku i montažu strojarske opreme za blok C termoelektrane, pet velikih hrvatskih strojograđevnih tvrtki - Elektroprojekt, Đuro Đaković TEP, Bilfinger Đuro Đaković Montaža, Monting i Zagreb Montaža - osnovalo je Udrugu PlominCro.

Značajan zamah

Predsjednik Udruge Kazimir Grgurić jučer je rekao da tvrtke zajedno ostvaruju godišnje prihode od gotovo 275 mil. eura i zapošljavaju 4400 ljudi. Kad bi dobili 50-postotni udjel u investiciji, broj zaposlenih povećao bi se za 50 posto, u lokalni i državni proračun slilo bi se 8 posto više prihoda, plaće bi se povećale za 27 posto, a dobavljači bi mogli računati na 39 posto veću zaradu.

Četiri ponuditelja

Njihovim angažmanom na termoelektrani oko 12.000 ljudi moglo bi računati na siguran posao.

HEP je lani utvrdio popis četiri kvalificirana ponuditelja u drugoj fazi nadmetanja za izbor strateškog partnera. Od odabranih ponuditelja idući će mjesec zatražiti da daju konačne ponude za gradnju i upravljanje trećim blokom Plomina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:09