HRVATSKI SABOR

Pet zastupnika bez opravdanja izostalo sa sjednice u listopadu

 Damjan Tadic / CROPIX

Pet zastupnika bez opravdanog je razloga u listopadu izostalo sa sjednice Hrvatskog sabora - izostali su po jedan dan pa će im zastupnički paušal od 1500 kuna mjesečno biti umanjen svakom po 150 kuna.

Bez opravdanog razloga izostali su SDP-ovi Siniša Hajdaš Dončić i Ivan Klarin, HDZ-ov Lovro Kuščević, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i nezavisni Marko Vučetić.

Iako su im mogućnosti za pravdanje izostanaka poprilično široke, u više od dvije godine, koliko ih se novčano kažnjava zbog toga, još nije bilo mjeseca, a da netko od 151 zastupnika nije neopravdano izostao.

Zastupnik svoj izostanak može opravdati ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Zastupnici se novčano kažnjavaju samo ako izostanu sa skupne sjednice Sabora koja se, u pravilu održava srijedom, četvrtkom i petkom, ne prate im se izostanci sa sjednica radnih tijela koje se održavaju od utorka do petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:42