AFERA PLANINSKA

Peta optužnica protiv Sanadera! USKOK tvrdi: U prodaji Fiolićeve zgrade Vladi zaradio je 17 milijuna kuna

Uz Sanadera i Čobankovića, optuženi su Fiolić i procjenitelj Mlinarević

USKOK je danas podigao i petu optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Kako smo i najavljivali, nova optužnica odnosi se na aferu Planinska.

Uz Ivu Sanadera USKOK je, kako neslužebno doznajemo, optužio i bivšeg ministra regionalanog razvoja Petra Čobankovića , poznatog mesara i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića kao i glavnog direktora Inženjerskog biroa Mladena Mlinarevića. Optužnicom je navodno obuhvaćena i tvrtka Mesnice Fiolić kao pravna osoba.

Treća procjena

Nakon petomjesečne istrage, USKOK je ostao pri optužbama da je Stjepan Fiolić prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine Ministarstvu regionalnog razvoja po cijeni znatno većoj od tržišne. U tome su mu pomogli tadašnji predsjednik Vlade RH Ivo Sanader, ministar Čobanković te Mladen Mlinarević čija je tvrtka izradila napuhanu procjenu vrijednosti zgrade i zemljišta.

Svega pola godine prije zaključenja kupoprodajnog ugovora s Čobankovićevim ministarstvom za Fiolića su izrađene dvije procjene nekretnine. U jednom elaboratu procijenjena vrijednost bila je 30,5, a u drugom 32,2 milijuna kuna. Oba elaborata pronađena su kasnije tijekom pretresa Fiolićeve kuće.

Za prodaju zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja Fiolić je naručio izradu trećeg elaborata. Kako je sam ustvrdio u svojoj obrani, izradu uvećane procjene dogovorio je sa šefom Inženjerskog biroa Mlinarevićem, koji je onda od stalnog sudskog vještaka Mate Bitange zatražio da napravi odgovarajuću procjenu.

Na koncu je samo zemljište procijenjeno na 31,2 milijuna kuna, pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna. Upravo zbog toga je u početku istragom bio obuhvaćen i vještak Bitanga, ali kada se utvrdilo tko je vodio glavnu riječ u cijeloj priči, na njegovo je mjesto na popisu okrivljenika došao Mlinarević.

Čobanković sve priznao

Čobanković je na početku istrage sve priznao ispričavši kako je to učinio na izričit zahtjev Ive Sanadera. Opisao je i niz sastanaka sa Sanaderom i Fiolićem vezano uz ovu nekretninu ističući da je obojicu upozoravao da se radi o prevelikoj cijeni.

Prema neslužbenim informacijama, odlučio je nagoditi se s USKOK-om za kaznu od oko godinu dana zatvora. Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader je na užem kabinetu Vlade pogurao sklapanje spornog posla, obrazlažući zašto je kupnja nekretnine u Planinskoj korisna za Ministarstvo regionalnog razvoja. Vlada je tako na zatvorenom dijelu sjednice 2. travnja 2009. odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan.

Ugovorena cijena bila je osam milijuna eura. Zbog plaćanja uvećane cijene zgrade, državni proračun je oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna, kolika je ujedno, prema optužbi, i nepripadna imovinska korist Fiolićeva poduzeća. Za tu štetu okrivljenici su se teretili na početku istrage, a u međuvremenu se počelo spominjati da naknadno provedena vještačenja govore u prilog još većoj šteti. Treba napomenuti da je u prodaji nekretnine kao posrednik sudjelovao Hypo Leasing, ali očito samo kako bi se prikrilo da Vlada kupuje nekretninu od zastupnika iz redova vladajuće stranke.

Bukovci na imanju

Fiolić je nakon uhićenja u travnju ove godine najprije priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, ali je tvrdio da je sav novac ostao kod njega. No, ubrzo je promijenio priču.

Ustvrdio je da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Opisao je kako je novac za Sanadera spakirao u drvenu kutiju koju koristi za transport mesnih proizvoda, te kako se Sanader ljutio što mu drugi dio novca, koji je tražio za lobiranje u EU, nije donio u eurima.

Fiolić je svoje tvrdnje potkrijepio i informacijama o vrijednostima za koje se znalo da ih je Sanader imao, a u ranijim pretresima kod bivšeg premijera nisu pronađene. Radi se o kolekciji skupocjenih satova, kao i o umjetničkim slikama. Fiolić je istražiteljima odao lokaciju na svom imanju na kojoj je za Sanadera sakrio dio umjetničkih slika, između ostaloga pet djela Vlahe Bukovca za kojima su istražitelji od ranije tragali.

Sanader i u ovom slučaju tvrdi da nije kriv, da nije primio ni kune od Fiolića, te da i Fiolić laže kako bi sam bolje prošao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:23