JUTARNJI OTKRIVA

Petar Pripuz gradi toranj od 20 katova u središtu Zagreba

Gigantsko zdanje poslovnog sadržaja, koje projektira 3LHD, nići će dvjestotinjak metara od ureda gradonačelnika Tomaševića

Render novog nebodera i lokacija na kojoj će se graditi

 studio 3lhd/Marko Todorov/cropix/

Na atraktivnom području uz Miramarsku ulicu u središtu Zagreba, na križanju s Bednjanskom ulicom i blizu Botaničkog vrta, u planu je skora gradnja poslovnog tornja od 20 katova, koji će imati i manju poslovnu zgradu, prema projektu poznatog arhitektonskog studija 3lhd.

Investitor u ovaj projekt je tvrtka Miramare centar, čiji je osnivač tvrtka Vergo projekti u vlasništvu Petra Pripuza, vlasnika CIOS grupe. Projekt je, kako saznajemo, u fazi ishođenja lokacijske dozvole.

Raniji projekt na ovaj lokaciji, također uredskog nebodera, imao je već ishođenu dozvolu za gradnju, dok je zemljište bio u vlasništvu pokojnog Slobodana Čimbura, utemeljitelja i vlasnika poznatog restorana Baltazara, nakon što je gradska skupština 2019. godine prihvatila odluku o realizaciji projekta. No lokacijska dozvola je u međuvremenu istekla. Sada su novi vlasnici parcele odlučili ovdje graditi poslovni toranj, te su angažirali isti arhitektonski studio koji je i za bivše vlasnike radio projekt nakon provedenog natječaja.

image

Lokacija buduće gradnje tornja na uglu Bednjanske i Miramarske ulice

Marko Todorov/Cropix

Ovih dana je uz to zemljište i nedaleko kod Miramarskog podvožnjaka iskopano i raskrčeno usko, ali dugačko područje, no pokazalo se da se samo uređuje gradski cjevovod. No, to je skrenulo pažnju na obližnju golemu parcelu na kojoj se zadnjih desetak godina nekoliko puta najavljivala gradnja poslovnih sadržaja u većim objektima, ali se ništa nije realiziralo. Sada je na toj lokaciji koja je ograđena limenom ogradom parkiralište vozila Auto pletera, koji se nalazi preko puta u Bednjanskoj ulici, te sve djeluje zaboravljano i zapušteno.

image
studio 3lhd

Ipak, uvidom u zemljišne knjige pokazalo se da je relativno nedavno došlo do promjene u vlasništvu, odnosno da je vlasnik tvrtke Miramare centar, čija je ovlaštena osoba za zastupanje Branimir Radeljić, Pripuzova tvrtka Vergo projekti. U tvrtki Vergo projekti kratko su nam potvrdili da su prije dvije godine kupili ovu nekretninu i da su upravo u postupku ishođenja nove lokacijske dozvole od Grada Zagreba, te su nas uputili na arhitekte projekta. Razgovarali smo s Markom Dabrovićem, jednim od osnivača studija 3lhd.

image
Marko Todorov/Cropix

- Poslovni toranj u Miramarskoj bit će visok 20 katova, dok je niži dio u Bednjanskoj visok pet. Između više i niže zgrade nalazi se centralni ulazni prostor koji omogućuje pješački pristup sa sjevera iz Bednjanske i južno iz smjera Martinovke. Svi sadržaji u prizemlju su dostupni iz okolnih ulica i imaju javni karakter. Predviđene su i četiri etaže podzemne garaže - rekao je Dabrović, koji je potvrdio da je projekt u postupku ishođenja lokacijske dozvole.

Pročelje budućeg nebodera bit će, kako najavljuje, napravljeno od troslojne fasade s integriranom zaštitom od sunca koja ljeti sprječava, a zimi dopušta da prostor upija sunčeve zrake i štedi energiju.

- Tlocrtno gledano, obje zgrade su peterokuti s vanjskim stranicama koje su ravne i paralelne s obodnim ulicama, dok su unutarnje poligonalne - opisao je.

image
Marko Todorov/Cropix

Među 26 pristiglih idejnih rješenja za objekt još je 2009. godine izabran rad studija 3LHD na javnom natječaju koji je proveo investitor. Tvrtka Miramare centar bila je tada od Vlade Leke, direktora hotela Internacional, i Slobodana Čimbura. No, kako neslužbeno saznajemo, zemljište je Pripuz na koncu navodno kupio od Čimbura.

image
Goran Mehkek/Cropix

S obzirom na tržištu nekretnina dobro poznat nedostatak kvalitetnih poslovnih prostora i ureda u Zagrebu, moguće da je to jedan od razloga zašto su se vlasnici upravo sada odlučili na gradnju.

Inače, zanimljivo je da će se Pripuzov toranj graditi u blizini Gradskog poglavarstva koje je smješteno preko puta te ulice. Toliko je već trzavica bilo na relaciji Tomašević - Pripuz, no njegove su tvrtke i dalje partner Gradu Zagrebu. Kao što se pisalo, USKOK je ove godine u svibnju obustavio istragu protiv poduzetnika Petra Pripuza kojega je s još 11 okrivljenika od 2017. istraživao zbog sumnji da su izvlačili novac u trgovanju metalnim otpadom te izbjegavali plaćanje poreza. Godinu ranije nepravomoćno je oslobođen na suđenju za aferu Agram, u kojoj je bio optužen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13