ZANIMLJIVA SITUACIJA

Petekova ponuda za posao od 20 milijuna kuna bila je najpovoljnija. Što će sada učiniti Janaf?

Na dan uhićenja otvarale su se ponude za II. fazu izvođenja radova na Terminalu Omišalj. Najpovoljniju je opet dao Elektrocentar Petek
Krešo Petek
 Damir Krajač/CROPIX

Nadležni šefovi u Janafu, nakon smjene trenutačno pritvorenog predsjednika Uprave Dragana Kovačevića, moraju uskoro, u svjetlu USKOK-ovih optužbi za namještanje poslova, riješiti problem u dosadašnjim, ali i budućim poslovnim odnosima Janafa s tvrtkom Elektrocentar Petek. Vlasnik te tvrtke Krešo Petek također je završio u istražnom zatvoru zbog osnovane sumnje da je podmićujući Kovačevića - tj. davši mu, prema optužbi, najmanje 1,96 milijuna kuna u prostorijama famoznog "kluba" u Slovenskoj 9 na Martinje prošle godine - dobivao poslove na namještenim natječajima od Janafa.

200 milijuna kuna

Njegov Elektrocentar Petek u posljednjih deset godina surađivao je s Janafom, prema dostupnim informacijama, na 29 projekata, čija ukupna vrijednost premašuje 200 milijuna kuna. USKOK, pak, tereti Peteka i Kovačevića za namještanje dva posla vrijedna nepunih 40 milijuna kuna. Zanimljivo je, međutim, da je Petekova ivanićgradska tvrtka i dalje "u igri" za dobivanje novih poslova od Janafa na aktualnim nadmetanjima.

Naime, Elektrocentar Petek javio se i na javno nadmetanje objavljeno 21. kolovoza za II. fazu projekta "Izvođenje radova modernizacije sustava automatskoga gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj", čija je I. faza u međuvremenu obuhvaćena istragom. Kad je već, šurujući s Kovačevićem kako smatra USKOK, dobio posao izvođenja radova za I. fazu, Petek se očekivano javio i na natječaj za II. fazu tog projekta.

Dan akcije

Rok za dostavu ponuda bio je 17. rujna 2020. do 11 sati. Kako je oglašeno na Janafovim internetskim stranicama, datum, vrijeme i mjesto otvaranja ponuda trebao je biti isti taj dan u 11 sati u sjedištu Janafa u Miramarskoj cesti 24. Upitno je jesu li ponude otvorene tada ili naknadno, jer su upravo tog jutra u prostorije Janafa upali istražitelji PN USKOK-a i proveli pretres u sklopu akcije uhićenja osunmnjičenih na čelu s tadašnjim šefom Jadranskog naftovoda Draganom Kovačevićem.

No ponude su u svakom slučaju otvorene, a najpovoljniju ponudu, kako doznajemo, dao je, a tko drugi nego Elektrocentar Petek. Na natječaj se javila još jedna tvrtka koja je dala ponudu od 21,5 milijuna kuna, a Petek je ponudio da će izvesti tražene radove za nešto nižu cijenu, od oko 19 milijuna kuna. Ponude su trenutačno, prema informacijama Jutarnjeg lista, na čitanju, odnosno razmatraju se kako bi se ustanovilo ispunjavaju li sve fromalne uvjete.

Bit će zanimljivo vidjeti što će nadležni u Janafu napraviti u konačnici u toj vrlo specifičnoj situaciji, hoće li odabrati izvođača radova ili će možda poništiti natječaj.

Slovenska 9

Prema inkriminacijama USKOK-a, Petek je Kovačeviću 11. studenoga prošle godine u famoznom "klubu" u Slovenskoj 9 predao 1,96 milijuna kuna mita, a Kovačević mu je s direktorima nadležnih sektora u Janafu, Vladom Zorićem i Damirom Vrbancom, sredio da dobije dva posla u vrijednosti ukupno nepunih 40 milijuna kuna.

Riječ je o spomenutom projektu "Izvođenje radova modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na terminalu Omišalj - I. faza" koji je Elektrocentar Petek i dobio te poslu "Proširenje postojećeg sustava mjernih stanica Janafa na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Mjernoj stanici Sotin" za koji je Petekova tvrtka s partnerom odabrana kao najpovoljnija, ali ugovor nije zaključen zbog akcije policije i USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:06