BIVŠI AMBASADOR SAD-a

PETER GALBRAITH SAVJETUJE VESNU PUSIĆ U UTRCI ZA GLAVNOG TAJNIKA UN-a? 'Mislim da bi ona taj posao radila izvrsno'

zagreb 120507Peter Woodard Galbraith u hotelu Esplanadafoto Boris Kovacev-jl2-
 Boris Kovačev / CROPIX

Bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith za N1 televiziju je kazao da je pozvan na obje proslave obljetnice Oluje, i u Zagrebu i u Kninu, ali da će doći samo na onu u Zagrebu. Prisjećajući se same vojne operacije, kojom je oslobođen značajan dio tada još okupiranog hrvatskog teritorija, Galbraith je rekao da je važno shvatiti je operacija pokrenuta zbog Ratka Mladića i Srebrenice.

'Da nije napao Srebrenicu i masakrirao mladiće i muškarce u Srebrenici Hrvatska ne bi pokrenula vojnu akciju. Hrvatska vojska je krenula jer je Mladić nakon zauzimanja Srebrenice i Žepe napao Bihać i to bi bila humanitarna katastrofa. S druge strane Hrvatska već objektivnije gleda na događaje nakon Oluje, sistematsko pljačkanje, paljenje srpskih domova i Tuđmanov trud da se Srbi ne mogu vratiti jednom kada odu', rekao je Galbraith.

Na pitanje da komentira informacije prema kojima ga je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić angažirala kao savjetnika u utrci za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Galbraith je bio diplomatski tajnovit.

'Mislim da bi Vesna Pusić bila izvrsna glavna tajnica Ujedinjenih naroda. Osoba je s izvrsnim životopisom u humanitarnim pitanjima, borac je za ljudska prava, trudila se oko pomirbe u regiji. I naravno, vrijeme je da istočna Europa dobije to mjesto. No, njezinu kandidaturu sponzorira hrvatska Vlada, a ne privatne osobe', rekao je Galbraith.

Na dodatno pitanje je li ga Pusić tražila ikakav savjet, Galbraith je za N1 uzvratio: 'Mogu samo ponoviti da bi bila izvrsna glavna tajnica Ujedinjenih naroda.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:06