BIVŠI VELEPOSLANIK

Peter Galbraith u Guardianu: 'Nisam se ljutio na hrvatske špijune kad su me prisluškivali'

'Zbog toga osjećam simpatije za Europljane koji su ljuti otkrićima da smo ih prisluškivali'

Peter Galbraith, nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj, objavio je kolumnu u Guardianu, u kojoj je žestoko kritizirao rad obavještajnih službi. Pritom je zanimljivo to što je na dva mjesta opisivao kako su ga prisluškivali hrvatski obavještajci, i što je interesantno - pojasnio kako im to nije zamjerao.

"Kao američki diplomat i službenik UN-a, znao sam kako moje razgovore slušaju obavještajci, a možda i druge službe, zemlje domaćina. Zbog toga osjećam simpatije za Europljane koji su ljuti otkrićima prema kojima su SAD narušile njihovu privatnost, tako što su prisluškivale stotine milijuna telefonskih poziva“, glasi Galbraithov uvod.

Odmah zatim zaključuje kako je upitna korist od NSA-inog prisluškivanja, jer većina ljudi vodi živote koji ni po čemu nemaju vrijednost u obavještajnom smislu. A potom slijedi dio o Hrvatskoj: “Uvijek sam osjećao simpatiju za hrvatske analitičare koji su bilježili razgovore koje sam vodio iz rezidencije veleposlanika. Kada izbacite razgovore koje je moj sin teenager vodio s prijateljima, većina ostalih razgovora bili su nezanimljivi i dosadni. Slušajući neke od vlastitih razgovora, i sam bih zaspao”, ironičan je Peter Galbraith.

U nastavku kolume, nekadašnji američki diplomat upozorava kako je problem i to što obavještajci često ne razumiju situaciju na terenu, unatoč podacima kojima raspolažu.

“U to sam se osvjedočio iz prve ruke kao veleposlanik u Zagrebu, tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH. U kritičnim trenucima tadašnjih sukoba, CIA je potcijenila hrvatske namjere i kapacitete. A u svojim zaključcima, analitičari CIA-e su se oslanjali na elektronsko presretanje koje je obavljala NSA, kao i na plaćene špijune i ostale obavještajne izvore. Razumije se, vidio sam ove informacije, ali znao sam i što su mi govorili hrvatski dužnosnici kao i kakva je situacija na terenu. No pošto je američka vlada plaćala milijarde dolara svojim obavještajnim službama, imao sam težak posao uvjeriti Washington kako su naši obavještajci u krivu, čak i onda kada je to bilo potpuno očito”, prisjetio se svojih dana u Hrvatskoj bivši diplomat Peter Galbraith.

A kada su u pitanju europski državnici, uz neprikriveni sarkazam podsjeća kako su Francuzi sami špijunirali svoje građane, dok što se tiče prisluškivanja Angele Merkel, Amerika ionako nema koristi od toga. „Bilo bi logičnije da su ju prisluškivali Grci".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:17