ISPORUKA VODE

Petero istarskih gradonačelnika udružilo se protiv prijedloga IDS-a i županije

Svi strateški projekti vezani za budući zajednički razvoj Istre trebaju biti lišeni politike, temeljeni na zdravim odnosima
Konferencija za medije na kojoj je bila riječ o Nacrtu prijedloga Uredbe o uslužnim područjima
 Dusko Marusic/Cropix

Pet istarskih gradonačelnika iz redova SDP-a, Možemo i nezavisnih usprotivilo se prijedlogu Istarske županije da se tri tvrtke koje se bave isporukom vode objedine u jednu.

Smatraju da bi to poskupilo račune za vodu za 70 do 100 posto, da bi se političko određivalo gdje su se provodile investicije i da na kraju krajeva nije fer da primjerice stanovnici središnje Istre plaćaju višu uslugu vode zbog infrastrukture i zahvata primjerice na zapadnoj obali Istre.

Zato su danas gradonačelnica Pazina Suzana Jašić i gradonačelnici Pule Filip Zoričić, Umaga Vili Bassanese i Vodnjana Edi Pastrovicchio uz podršku gradonačelnika Buzeta Damira Kajina predložili da u Istri budu dva javna isporučitelja vodnih usluga Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula, ili da u krajnjem slučaju ostane kako je sada – odnosno 3 isporučitelja.

image
Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio
Dusko Marusic/Cropix

- Riječ je o problematici koja je prevažna za sve građane Istre, stoga nam je cilj upoznati javnost sa strateškim projektom vodnog gospodarstva Istre u kojem se, zbog manjka informacija i neupućenosti javnosti, ne smije ponoviti greška poput „Kaštijuna. Svi strateški projekti vezani za budući zajednički razvoj Istre trebaju biti lišeni politike, temeljeni na zdravim odnosima, eventualnom konsenzusu svih i na racionalnim rješenjima kako bi bili samoodrživi, na korist, a ne na teret građana Istre. Ovo je jedna apsurdna situacija u kojoj se IDS na državnoj razini u svojoj dnevnoj politici zalaže za decentralizaciju, a ovdje je riječ o očitoj ustrajnosti u centralizaciji, rekao je Zoričić.

Gradonačelnik Umaga istaknuo je kako je na temelju Zakona o vodnim uslugama, trenutno je na e-savjetovanju Uredba koja određuje granice uslužnih područja, a prema sva tri nacrta prijedloga stručnog povjerenstva Hrvatskih voda iz 2018. i 2019. godine, za Istru su predložena dva uslužna područja s dva javna isporučitelja vodnih usluga i to Istarski vodovod Buzet, koji ostaje u svojim granicama i kojemu se pripajaju sve odvodnje u tim granicama, te Vodovod Pula, kojemu se pripaja Vodovod Labin, kao i sve odvodnje s područja koje pokriva vodovod Pula i Labin.

image
Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese (SDP)
Dusko Marusic/Cropix

- No, nakon što su se krajem 2019. tadašnjih devet gradonačelnika IDS-a prijedlogom izjasnili za jedno uslužno područje za cijelu Istru, a samo ja za dva uslužna područja, trenutno je u tijeku javno e-savjetovanje Prijedloga Uredbe koji predviđa samo jedno uslužno područje za cijelu Istru i jednu tvrtku kao javnog isporučitelja vodnih usluga. Kako su se u međuvremenu dogodili izbori, konstatiramo da stari prijedlog devet gradonačelnika više nije valjan. Stoga je nas pet gradonačelnika, Pule, Pazina, Buzeta, Vodnjana i Umaga, donijelo Zaključak da, sukladno prvom prijedlogu stručnog povjerenstva Hrvatskih voda, u funkciji budu dva uslužna područja, i to Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula. Naravno, ne protivimo se tome i da ostanu trenutna tri, no nikako samo jedno uslužno područje, pojasnio je Bassanese.

Inače, na području Istre trenutno postoje tri javna vodovoda, Buzet, Pula i Labin kao isporučitelji vodoopskrbe te devet tvrtki koje se bave odvodnjom i koje bi se trebale spojiti s vodovodima.

- Ne postoji ni jedan jedini zakonski, tehnički, tehnološki, financijski, organizacijski, stručni ili bilo koji kriterij da se u Istri dogodi „nasilno“ spajanje u jedno uslužno područje i u jednu tvrtku. Jedino je Istra tražila samo jedno uslužno područje, odnosno jednu tvrtku, poručio je umaški gradonačelnik. Kritizirao je i istarskog dožupana Tulia Demetliku za kojega kaže da se zalagao za jednu tvrtku, a da to nije potkrijepio ni jednim valjanim stručnim argumentom.

- Demetlika je, osim izraženog evidentnog pomanjkanja znanja o materiji, iskazao i neinformiranost budući da su davatelji usluga u Istri toliko razvijeni u odnosu na druge u Hrvatskoj da nema nikakvih zapreka da ostanu sva 3 uslužna područja. No, i nakon što smo iznijeli sve podatke iz stručne ekspertize te prezentirali zbog čega je njegov prijedlog centralizacije neprovediv, neodrživ i konačno štetan za većinu općina i gradova u Istri, Demetlika je ostao pri svome. Prijedlog Demetlike je definitivno prijedlog „nasilnog“ spajanja, prijedlog centralizacije umjesto decentralizacije za koju se javno zalaže, ali samo kada ovlasti treba spustiti na razinu Županije. Takav prijedlog centralizacije moći ne propisuje ni zakon ni struka. Riječ je o čistom političkom prijedlogu Županije koja nije vlasnik ni jednog metra kanalizacije ili vodovoda te nema zakonske ingerencije u navedenim komunalnim infrastrukturama. Svima je jasno da Demetlika želi postići kontrolu kroz jednu tvrtku i time utjecati na kadroviranje i na razvoj gradova, kao primjerice Pule, što je suprotno izbornim rezultatima, poručuju gradonačelnica i gradonačelnici.

image
Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić
Dusko Marusic/Cropix

Pojašnjavaju kako Zakon omogućava da se bilo kada na dobrovoljnoj bazi svi udruže ako i kada to sami procijene. Trenutna ekspertiza je dokazala, vele, da nema niti jednog zakonskog razloga da dođe do okrupnjavanja svih vodnih usluga te da ne postoji stručna, tehnička, financijska ili kadrovska opravdanost udruživanja u jednu tvrtku, već bi centralizacija donijela suprotan efekt, zakočila razvoj Istre, donijela politički, organizacijski i financijski razdor te neminovno poskupila cijenu vode, što je jasno svima koji se bave ovom problematikom.

Gradonačelnica Jašić podsjetila je da je samoodrživost na zdravim i jasnim temeljima javnih isporučitelja vodnih usluga od krucijalnog značaja jer će samoodrživost i stabilnost naših vodovoda i odvodnji direktno utjecati na budući razvoj Istre.

- Upravo stoga nam je cilj da opstanu Istarski vodovod u Buzetu i Vodovod Pula, kao samostalne tvrtke. Raznolike su potrebe svakog grada i općine zbog faze razvijenosti u kojoj se nalaze. Dosadašnje iskustvo nam dokazuje da su i Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula tvrtke primjer za ostale u Hrvatskoj te da ćemo upravo kroz postojeći ustroj dovršiti i provesti nove EU projekte vezane za vodni sustav odvodnje. Izazovi koji nas očekuju sa zbrinjavanjem mulja kao nusproizvoda sustava odvodnje ne smijemo prepustiti slučaju, kao ni održavanja vodovodne mreže, navodnjavanja, budućih troškova, upravljanja i razvoja, kazala je Jašić. Pastrovicchio je pak pozvao sve kolege u Istarskoj županiji da budu razumni i racionalni te da puste politiku sa strane kod ovako bitnih projekata, a koji mogu vrlo lako krenuti u krivom smjeru radi pomanjkanja komunikacije i informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:03