UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Petero kandidata borit će se za šefa SDP-a Zagreb, evo tko je među njima

Osim Mišića i Liovića, utrku je najavila i Danica Juričić, bivša novinarka, glasnogovornica Ive Josipovića
Peđa Grbin
 Damjan Tadić/Cropix

Mjesec dana nakon HDZ-a i SDP će provesti unutarstranačke izbore na kojima će birati vodstva svih lokalnih organizacija.

Izbori će se održati 27. studenoga, a najzanimljiviji će biti u Zagrebu gdje je već prije kandidaturu za mjesto predsjednika(ce) najavilo petero zagrebačkih SDP-ovaca. Riječ je o dvojici stranačkih veterana, Mateju Mišiću i Darku Lioviću. Ulazak u utrku je najavila i Danica Juričić, bivša novinarka, glasnogovornica Ive Josipovića dok je bio predsjednik Republike te glasnogovornica SDP-a u kojem je bila osnivačica sindikata, što je prvi i jedini slučaj u Hrvatskoj da je u političkoj stranci osnovan sindikat.

Uspješan poduzetnik

Kandidirat će se i Viktor Gotovac, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, čiji su stavovi izrazito ljevičarski, posebno po pitanju radništva. Još je "ljevije" kandidat Aleksandar Gavrilović. On je sljedbenik Karla Marxa, a uz to je uspješni privatni poduzetnik, osnivač i direktor game studija Gamechuck.

Posebnost je ovih izbora što se održavaju nakon što je cijela organizacija raspuštena, a iz stranke su izbačena dva njezina bivša predsjednika: Davor Bernardić, koji je u prošlom mandatu bio i predsjednik SDP-a, te Gordan Maras. Izbačeni su i bivši SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić te još dva najutjecajnija člana Gradske organizacije: bivši glavni tajnici SDP-a Nikša Vukas i Zvane Brumnić.

Iz stranke je izašlo još zvučnih imena, poput Vesne Nađ, a unutarstranački izbori bez ljudi koji su dali pečat zagrebačkom SDP-u u posljednjih deset godina mogli bi znatno promijeniti bilo najveće organizacije te stranke.

Tri godine staža

U nedjelju je održana konvencija zagrebačke organizacije na kojoj su usvojena pravila za izbore. Tako se za predsjednika može kandidirati osoba koja ima najmanje tri godine stranačkog staža. Zasad se u SDP-u Grada Zagreba neće birati Predsjedništvo, nego samo predsjednik(ca) i dva zamjenika, s tim da moraju biti zastupljena oba spola. Za zamjenike predsjednika nema propisanih uvjeta, a za kandidaturu se također neće morati prikupljati potpisi.

Odluka o održavanju izbora objavljena je u utorak, a za podnošenje kandidatura rok je osam dana. U Zagrebu se biraju i čelništva 17 mjesnih organizacija, Gradski odbor, koji će imati 26 članova plus predsjednika organizacije i njegove zamjenike, te glavni tajnik zagrebačkog SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:57