PUČKI PRAVOBRANITELJ

Petero kandidata za nasljednika sadašnje pučke pravobraniteljice Lore Vidović

Tena Šimonović Einwalter, Neven Šimac, Marko Bonifačić, Sandra Jančić i Renata Žličarić
Lora Vidović
 Bruno Konjević/Cropix

Na natječaj za novog pučkog pravobranitelja javilo se petero kandidata, a među njima nema sadašnje pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

"Osam godina je jako dug mandat i vrijeme je za promjenu. Vrijeme je da netko drugi napravi još jednu stepenicu u daljnjem jačanju te institucije" rekla nam je jučer Vidović.

Mandat joj istječe 1. ožujka, a zasad nema naznaka da će Sabor u tijesnim rokovima do kraja ovoga tjedna izabrati njezinu nasljednicu ili nasljednika. Na natječaj su se javili Tena Šimonović Einwalter, Neven Šimac, Marko Bonifačić, Sandra Jančić i Renata Žličarić. Za opunomoćenika Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava može biti izabran hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci, osoba koja se posebno istaknula kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava i sloboda.

Tena Šimonović Einwalter u Uredu pučkog pravobranitelja radi od 2008., a od 2013. je zamjenica pučke pravobraniteljice Lore Vidović. Od 2003. do dolaska u Ured pučkog pravobranitelja radila je u Ministarstvu vanjskih poslova. Doktor pravnih znanosti Neven Šimac (67) je nakon sloma Hrvatskog proljeća i zatvora izgubio posao asistenta na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Azil je dobio u Francuskoj, gdje je radio na visokim pozicijama u francuskoj državnoj upravi, bio član delegacija francuske vlade u međunarodnim pregovorima, konzultant.

Marko Bonifačić je umirovljenik, aktivist, novinar, a u karijeri je bio odvjetnik, pravni savjetnik, viši stručni savjetnik u Fondu za razvoj/privatizaciju i zastupnik Liberalne stranke u zagrebačkoj Skupštini. Sandra Jančić je bila sutkinja Općinskog i potom Županijskog suda u Bjelovaru, a od 2013. je odvjetnica. Renata Žličarić radila je kao odvjetnica, viša savjetnica pri Javnom pravobraniteljstvu RH, a sada je sutkinja Općinskog suda u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:53