MINISTAR BEROŠ

‘Peti val je već tu, spojio se s četvrtim. Omikron neće mimoići nikoga od nas, cijepite se!‘

"Kad je riječ o omikronu, svaki građanin na umu mora imati šest stvari", rekao je Beroš

Vili Beroš

 Marko Todorov/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sastanka užeg kabineta Vlade održao je konferenciju za medije. S njim je bila i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

"Nekoliko je elemenata koji se odnose i na aktualnu epidemiološku situaciju, na omikron i na neke nove detalje, poput pojave novih varijanti i kombinacije korone s drugim bolestima", rekao je Beroš.

"Najgore je stanje i najviše zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji", naveo je ministar.

"Omikron je dijelom uzrok povećanom broju novozaraženih”, rekao je Beroš, dodavši da je neupitno širenje ove varijante u hrvatskom društvu. Kao što sam najavio, potvrdit ću nam i prvi slučaj zaraze virusom obične gripe i koronavirusom. Nije riječ o svinjskoj gripi, kako sam vidio na nekim portalima, nego o sezonskoj gripi, a kod pacijentice je potvrđena pojava i gripe i korone istovremeno", rekao je ministar o fluroni.

Komentirao je i novu varijantu koronavirusa, koja je otkrivena u Francuskoj.

"To je nova mutacija koja ima 46 mutacija, i zabilježena je u vezi s ulaskom određene osobe iz Kameruna, gdje dominira varijanta kao i u Kongu. Zasad Svjetska zdravstvena organizacija ne pridaje tome veću pažnju, ali to je dokaz da moramo biti pažljivi. Moramo postići kolektivni imunitet, procijepiti se. To je puno bolje nego zaraziti se", rekao je Beroš i dodao da preliminarni rezultati o testiranju u bolnicama pokazuju da je zaraza veća među onima koji nisu cijepljeni, iako ih ima i među onima koji su cijepljeni.

"Kad je riječ o omikronu, svaki građanin na umu mora imati šest stvari", rekao je Beroš.

"Činjenica je da je omikron doista visoko zarazan. Računa se da neće mimoići nikoga od nas, samo je pitanje koliki će taj vremenski period biti. Isto tako, moramo reći, objektivno, da će se zaraziti i dio cijepljenih. Međutim, očekivati je da će oni imati slabije simptome i biti zaštićeniji. To je sve razlog da pohrlimo na punktove za cijepljenje i zaštitimo se od ove zaraze", kazao je Beroš.

Još jednom je apelirao na starije stanovništvo da se cijepi.

"To nam je najvulnerabilnija skupina. Ljudi koji se zaraze u toj dobi imaju visok rizik da dobiju teški oblik bolesti. Cjepiva ima dovoljno, dostupno je i nema bolje motivacije od zdravlja", rekao je.

"Kod omikrona je moguće da je pacijent zarazan i dva dana prije nego što se detektira zaraza", rekao je Beroš, pozvavši na poštivanje osnovnih epidemioloških mjera, održavanje distance, nošenja maske, prozračivanja i izbjegavanja kontakta.

Na pitanje razmišlja li se o uvođenju novih, strožih mjera Beroš je rekao da se sve svodi na isto, a to je izbjegavanje nepotrebnih kontakata, bilo da je to ograničavanje okupljanja, upotreba covid-potvrda, otkazivanje nekih događaja.

"Naravno da epidemiološka struka, kao i uvijek dosad, zagovara takvu metodu, međutim, pokušavamo naći balans između održavanja normalnih tijekova života i epidemiološke situacije. Od iznimne je važnosti i zahvaljujem županijskim stožerima koji adekvatno ocjenjuju situaciju i od njih dobivamo preporuke", rekao je Beroš.

"Malo smo svi skupa zanemarili onu strategiju balončića, odnosno mjehurića, odnosno da bi trebalo razmišljati o nemiješanju određenih školskih skupina, kao što smo to radili u nekim ranijim valovima", rekao je Beroš, i nadodao da on nije za nastavu na daljinu.

"Ako hoćete moju najiskreniju dvojbu, iako nisam epidemiolog, usuđujem se reći da mi kasnimo s pojavom omikrona u značajnijoj mjeri i to nam je dobar trenutak. Mi ćemo tek utvrditi što omikron doista znači i uzrokuje li neki kaos, kao što tvrde moji kolege. Ja se nadam da to neće biti tako", rekao je Beroš.

"Ako nisu posljedica širenja virusa, te mjere ne bi trebale biti toliko ekstenzivne", kaže Beroš.

Ako kompariramo broj hospitaliziranih krajem prošle godine, kad je bilo manje cijepljenih i sad, vidite taj pad. To su spašeni životi, rekao je Beroš.

Upitan kad očekuje da će se pojaviti peti val, Beroš je rekao da omikron još ne dominira, ali da nas neće zaobići i da to možemo očekivati. “Kad je riječ o porastu brojeva, oni iz tjedna u tjednu rastu i ja bih rekao da je peti val već tu, spojio se s četvrtim”, rekao je Beroš, dodavši da je docjepljivanje jedan od načina kako se situacija može riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:16