EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Petir: ‘Tvrdnje u medijima su lažne, ovo je moja istina o primanjima, štednji i kupnji stana‘

‘Nakon što sam isplatila stan, ušteđevina mi iznosi 285.000 eura‘, kaže

Marijana Petir

 Tomislav Krišto/Cropix

Iako je kao glavna tema gostovanja Marijane Petir, neovisne saborske zastupnice i predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu, u emisiji "Nedjeljom u 2" bila najava o nepoštenim trgovačkim praksama trgovačkih centara nakon uvođenja eura, najveći interes javnosti izazvale su rasprave oko dijela intervjua u kojem se govori o ušteđevini kojom je kupila stan u Zagrebu.

Kako su nakon emisije ostale brojne nedoumice i nesporazumi oko onoga što je izrečeno, pokušali smo u razgovoru s Marijanom Petir doznati dodatne detalje o okolnostima koje su početkom tjedna nenadano u dijelu medija postale prvorazredna politička tema.

Puno je komentara na vaš medijski istup u emisiji "Nedjeljom u 2" koji se tiču vaše ušteđevine i imovinske kartice. Najviše se polemizira oko novca koji ste uštedjeli u političkom djelovanju premda je to javni podatak. Možete li nam predočiti kolika su primanja zastupnika u europarlamentu?

- Podaci o plaćama zastupnika u Europskom parlamentu koje zastupnici primaju javno su dostupni na stranicama parlamenta pa je to najbolje citirati: "Prema jedinstvenom Statutu za zastupnike, koji je na snazi od srpnja 2009., svi zastupnici primaju jednaku plaću. Iznosi 38,5 % osnovne plaće suca Suda Europske unije.

U skladu s tim jedinstvenim Statutom, bruto mjesečna plaća zastupnika iznosi 9808,67 €. Ta se plaća isplaćuje iz proračuna Parlamenta. Svi zastupnici plaćaju porez i doprinose za osiguranje, nakon čega im plaća iznosi 7646,00 €." Konačna plaća za pojedinog zastupnika ovisi o pravilima oporezivanja u matičnoj državi članici.

Što to znači?

- Hrvatska u svom zakonodavstvu nije predvidjela obvezu plaćanja poreza za zastupnike u Europskom parlamentu, no ja sam, unatoč tome, plaćala porez, kao i drugi hrvatski europarlamentarci. Zastupnici imaju i druge vrste naknada, kao što je, primjerice, dnevnica od 338 € kojom se pokrivaju trošak smještaja i povezani troškovi za svaki dan službenog puta u Bruxellesu ili Strasbourgu, pokriveni su troškovi puta na sjednice u Bruxelles ili Strasbourg, troškovi puta vezani uz rad u državi članici, troškovi rada ureda i dr.

Ako nije previše osobno pitanje, zanima me koliko od toga ste uštedjeli od rada u EP-u, a koliko ste na štednji imali od prijašnjeg rada, pa i poslije kao nezavisna saborska zastupnica?

- Moja ušteđevina proistječe iz mog 20-godišnjeg rada, prilikom čega sam radila na različitim radnim mjestima, koja nisu bila vezana samo uz Europski parlament ili Hrvatski sabor. Plaće za dužnosnička mjesta su javne i dostupne, dok o iznosu plaća za druga radna mjesta, temeljem ugovora, ne mogu iznositi podatke u javnost.

Pitam vas to jer ste u emisiji spomenuli kako je "ušteđevina plod vašeg 20-godišnjega rada". Voditelj vas je pitao zašto ste štednju držali u banci jer ste time zbog inflacije izgubili značajni iznos. No, nije vas pitao ništa o stanu koji ste kupili u Zagrebu. Zašto taj podatak niste spomenuli u intervjuu? I kolika vam je sada ta ušteđevina?

- Iz pitanja koje mi je voditelj postavljao, a koja nisu sadržavala točne informacije, bilo je jasno da nije ni pogledao moju imovinsku karticu. U mojih, do sada šest objavljenih imovinskih kartica, a predala sam ih sedam od kolovoza 2020., stoje svi podaci i promjene koje su u međuvremenu nastale.

U kartici je navedena plaća koju primam, ušteđevina, informacije o predugovoru koji sam potpisala za izgradnju stana i garaže, kao i druge informacije koje svaki dužnosnik treba prijaviti i koje su javno dostupne. Iz tih kartica je vidljivo i to da se je moja ušteđevina smanjivala kako sam uplaćivala rate za stan, tako da su tvrdnje koje se iznose u pojedinim medijima lažne.

image

Marijana Petir

Tomislav Krišto/Cropix

Pa u čemu je nesporazum?

- Umjesto da su objavili da mi se ušteđevina smanjila, oni su napisali da se povećala, na što i sama zdrava logika upućuje da je netočno. Nakon što sam isplatila stan, ušteđevina mi iznosi 285.000 €. I da se vratim na početak vašeg pitanja, način na koji ću ja upravljati svojim financijama, hoću li ili neću investirati, vjerujem da se možete složiti, moja je privatna stvar i u tom smislu sam i odgovorila ne upit voditelja emisije.

No, budimo precizni, koliko vidim u vašoj imovinskoj kartici, vi ste predugovor za izgradnju nekretnine potpisali 2020. na iznos nešto veći od 390 tisuća eura, a vidljivo je i da ste ga plaćali svojom ušteđevinom. Je li to točno i je li stan gotov?

- Predugovor za gradnju stana i garaže sam sklopila 2020., s točnom dinamikom otplate za 2020., 2021. i 2022. godinu. Rate sam plaćala iz svoje ušteđevine. Stan je izgrađen 2022., a u tijeku je njegovo uređenje i opremanje.

Dio javnosti zanima i jeste li za vrijeme svog mandata u Saboru, poput nekih zastupnika, koristili naknade za odvojeni život i koristili plaćene državne stanove u Zagrebu?

- Ja sam zastupnica u ovom sazivu Sabora postala u srpnju 2020. i nisam koristila plaćeni državni stan u Zagrebu niti naknadu za odvojeni život.

Kako ste osobno doživjeli brojne posprdne komentare u medijima koji su izvještavali o ovoj problematici?

- Ovakve grube i orkestrirane napade ocjenjujem kao pokušaj diskreditacije, a je li do toga došlo zbog površnosti i neprofesionalnosti onih koji su o temi izvještavali, a nisu se dobro informirali, ili je u pitanju bila zla namjera svatko neka sam zaključi.

Imovinsku karticu sam predala, a na objavu ne utječem

Jeste li promjene u imovinskoj kartici redovito prijavljivali Povjerenstvu? Kako to da ih Povjerenstvo još nije javno objavilo?

- Prema novim pravilima, imovinske kartice za prethodnu 2022., mogu se podnijeti tek u siječnju 2023. Svoju sam karticu sukladno tome i predala, a kad će je Povjerenstvo objaviti, to vjerujem ovisi o opsegu posla koji imaju.

Važno je spomenuti da sam, kad je ugovor za nekretninu sklopljen, to odmah pokušala unijeti u karticu, ali mi to nije dopustio informatički sustav Povjerenstva. Na upit zašto, odgovorili su da su nastupile izmjene u podnošenju kartica te da je moguće podnijeti samo godišnju, što ću za 2022. moći učiniti u siječnju 2023., i tako sam i postupila, Dakle, da ponovim, imovinsku karticu sam predala, a na njenu objavu nemam utjecaj.

Jeste li ih kontaktirali, što su vam rekli u obrazloženju?

- Posljednji put sam s njima bila u kontaktu kad sam karticu popunjavala jer sam ih pitala za određena tumačenja kako se ne bi dogodila neka pogreška. Tada mi je rečeno da će Povjerenstvo objaviti imovinsku karticu nakon što je pregleda i odobri.

Kako je rok za predaju kartica 31. siječnja i drugi dužnosnici šalju svoje kartice, vjerujem da u Povjerenstvu imaju poprilično posla. No, bilo bi dobro da ih kontaktiraju i zatraže tumačenje oni koji se bave temom kako ne bi objavljivali lažne informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 04:49