NENAJAVLJENO TESTIRANJE

Petorica vojnika pala na testu na kokain, jedan od njih je radio na osiguranju vojnog i državnog vrha

U Ministarstvu obrane potvrdili su slučaj, najavili su i da će protiv petorke biti pokrenut stegovni postupak
Ilustrativna fotografija
 Robert Fajt/Cropix

Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage Hrvatske vojske pala su u izvanrednom nadzoru - bila su pozitivna na drogu, neslužbeno, na kokain, objavio je u ponedjeljak Dnevnik Nove TV koji navodi da su vojnici pali na ciljanom testu bez najave. U jednoj drugoj akciji pozitivan je i jedan pripadnik Vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja - uz sam vojni i državni vrh. Dnevnik Nove TV doznaje da je taj vojni policajac dulje vrijeme bio pod povećalom.

Slučajevi zasad nisu povezani. Protiv svih će biti pokrenut stegovni postupak, potvrđuju Dnevniku Nove TV u Ministarstvu obrane.

- Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (...) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije, poručili su.

Sve se odigralo u proteklih nekoliko tjedana. Jesu li drogu unosili u vojarnu i konzumirali u službenim prostorijama ili izvan nje, koliko dugo, ali i o kojim količinama je riječ - službeno nitko ne otkriva. Zasad nema potvrde jesu li imali pomagače, te je li netko od njih drogu krijumčario u vojnim krugovima. Jednom od vojnika i otac je časnik u oružanim snagama.

- Najčešće zadnji saznaju oni u najbližem okruženju..., kaže sugovornik reporterke Nove TV Ivane Pezo Moskaljov i bivši pripadnik HV-a Kristian Družeta.

Zapovjednici postrojbi dužni su voditi računa o ponašanju svojih ljudi, naglašava.

- Trebao je znati neposredno nadređeni, bilo bi dobro da zna čime se bave za vrijeme službe ili u slobodno vrijeme, ali opet teško je znati što ljudi rade u slobodno vrijeme. A kad govorimo o kokainu najčešće se koristi jer puno kraće ostaje u tijelu u odnosu na marihuanu i neke lakše droge, pojašnjava Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Družeta pozdravlja kontrole bez najave. - Konzumiranje droga, opojnih sredstava, pa i alkohola predstavlja sigurnosni problem za sustav, ne samo zbog posljedica konzumiranja, već i zato što je tu i ovisnost, a dovodi tu osobu do kriminalnih radnji što može imati za posljedicu i sigurnosni rizik za samu vojsku i cijeli sustav, kaže.

Iz Ureda predsjednika poručuju da je vrhovni zapovjednik Zoran Milanović informiran o svim događanjima u oružanim snagama - i u razgovoru sa šefom vojske, ali i zapovjednicima postrojbi. No, koliko je upućen u sam incident s drogom - ne otkrivaju.

Uz vojnu policiju slučajeve istražuje i tužiteljstvo. Treba utvrditi i je li bilo sigurnosnih propusta ne samo prilikom provjera i jesu li vojni obavještajci znali što se događa u sustavu. Ovisno o tome što će pokazati istraga petorci prijeti nečastan otpust i udaljavanje iz sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 15:00