UGUŠEN INCIDENT

Petrač nije sudjelovao u pobuni zatvorenika u Bjelovaru

Nezadovoljni uvjetima, osmorica se zabarikadirala, dvojica osuđenika ozlijeđena su tijekom policijske intervencije
 Željko Hajdinjak/CROPIX

BJELOVAR - Pobuna osmorice zatvorenika u bjelovarskom zatvoru okončana je intervencijom pravosudnih specijalaca i nasilnim upadom u ćeliju pri kojemu su dva uznika lakše ozlijeđena. Prije podjele večere potkraj prošlog tjedna, kako neslužbeno doznajemo, u jednoj od ćelija zatvorenici su krevetima zabarikadirali ulazna vrata. Pobunu su počela dvojica 20-godišnjaka koja su nagovorila ostale da im se pridruže. Hrvoje Petrač, najpoznatiji “štićenik” te penalne institucije, nije sudjelovao u burnim događanjima u zatvoru.

Ubrzo popustili

- Zatvorenici su krevetima zabarikadirali ulaz u ćeliju i tako pravosudnim čuvarima onemogućili ulaz. Šetorica zatvorenika ubrzo su shvatila kako bunt nema smisla i odustala od pobune, a preostala dvojica organizatora pobune ostala su pri svojem naumu. Jedan od njih, koji iza sebe već ima podeblji dosje, bunio se na odluku Središnje uprave za zatvorski sustav koja nije odobrila njegov zahtjev za premještaj bliže mjestu prebivališta, dok je drugi zatvorenik tražio određene ustupke koje mu nismo mogli ispuniti - rekao je Drago Ivančić, upravitelj bjelovarskog zatvora.

Odmazda čuvara

Čuvari su nasilno ušli u ćeliju, a oba su zatvorenika pružala otpor pa su tijekom intervencije lakše ozlijeđena.

- Nismo imali drugog izbora, sila nije bila prekomjerna. Nakon toga smo obojici zatvorenika lisicama vezali ruke i noge do 12 sati pa su imali vremena razmisliti o svojim postupcima. Izrekli smo im i zabranu raspolaganja novcem - rekao nam je Ivančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:21