MILOST S PANTOVČAKA

Petrač od predsjednika Mesića traži pomilovanje

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Hrvoje Petrač, osuđen na šest godina zatvora za poticanje na otmicu sina generala Vladimira Zagorca te na godinu i osam mjeseci zatvora za iznudu novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna, zatražio je oprost od daljnjeg izdržavanja kazne od predsjednika Stjepana Mesića.

Osim Petrača, milost šefa države još prije više od godinu dana zatražio je i otmičar Zagorčeva sina Ico Mateković, koji služi kaznu od sedam godina zatvora, te “dečko s Knežije” Rajko Momčilović, koji služi kaznu od ukupno 14 godina zatvora, od čega dvanaest i pol zbog dilanja droge.

Pripremaju ‘file Petrač’

- Ne znam da je podnio molbu, ali ako je podnio, očekujem pozitivnu odluku - rekao nam je Petračev branitelj, odvjetnik Rajko Mlinarić, koji nam je objasnio da je Petrač mogao napisati molbu za pomilovanje mimo njegova znanja.

Neva Šibl, šefica predsjednikove Komisije za pomilovanje, potvrdila nam je da je Petračeva molba zaprimljena, a da o Mesiću ovisi hoće li se ona rješavati i hoće li joj biti udovoljeno. Molba je zaprimljena, potvrdila nam je i Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa, koje će pripremiti “file Petrač” Komisiji za pomilovanje.

Protekli tjedan Mesić se jedino očitovao o mogućnosti da pomiluje Mirka Norca, osuđenog zbog ratnih zločina u Gospiću, kojem je oduzeo generalski čin, i to ako Norac podnese molbu. Zbog nesuglasica o tome Norac je otkazao punomoć svojem odvjetniku Željku Olujiću. Mesić se o ovim molbama nije očitovao jer još nisu na dnevnom redu.

U međuvremenu nam je potvrđeno da je i Rajko Momčilović osobno napisao molbu za pomilovanje. Svojedobno su se zbog kršenja ljudskih prava i tretmana u zatvoru HHO-u obratili i Petrač i Mateković. Jedan od Petračevih branitelja, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, na naš upit o tome je li njegov branjenik podnio molbu te je li o tome s njim razgovarao odgovorio je: - Nemam komentara.

Telefonirao iz zatvora

Predsjednika Republike mišljenje Komisije za pomilovanje ne obvezuje, ali on se u pravilu rukovodi njezinom ocjenom. Ministarstvo pravosuđa koje je nadležno za postupak pripreme svake molbe zatražit će mišljenje suca koji je donio presudu, tužitelja te Uprave za zatvorski sustav. I dok Petračev odvjetnik Rajko Mlinarić smatra da je njegov branjenik jedan od najuzornijih zatvorenika, neke javno poznate pojedinosti ne idu mu baš u prilog.

Naime, još je na snazi stegovna mjera zabrane kupnje u zatvorskoj kantini jer je krajem rujna zatečen kako bespravno telefonira sa zatvorskog telefona u uredu višeg stručnog savjetnika Odjela za tretman, koji je zbog toga suspendiran. Zbog pogodovanja H. Petraču USKOK je optužio i Stjepana Loparića, bivšeg upravitelja lepoglavske kaznionice, njegova pomoćnika i načelnika Odjela za tretman. Kako se tvrdi u optužnici, u zapisnik sastanka Stručnog kolegija uvrstili su prijedlog o Petračevu premještaju.

Šteta od 750.000 eura

Prema proceduri, kaznionica mora dostaviti izvješće o ponašanju osuđenika i njegovu psihičkom i fizičkom zdravlju.

Ministarstvo pravosuđa mora izvijestiti i sud i suca izvršenja te od njih zatražiti podatke za izvješće o molbi. U izvješću o molbi moraju se navesti i otežavajuće i olakotne okolnosti iz presude, podaci je li nadoknađena šteta prouzročena kaznenim djelom.

To bi moglo predstavljati problem Ici Matekoviću jer on nije nadoknadio 750.000 eura Vladimiru Zagorcu, što je bilo određeno presudom. U izvješću se mora iznijeti procjena postoji li mogućnost da zatvorenik ponovi kazneno djelo.

Predsjedniku slao darove u stožer

Predsjednika Mesića od početka mandata pratili su skandali s pomilovanjima. Dosad je od njega milost tražilo 1500 osuđenika, a riješeno je više od 400 zahtjeva. Josip Boljkovac bio je smijenjen s čelnog mjesta Komisije kad je dao pozitivno mišljenje za svog vozača Josipa Brdara, osuđenog za iznudu, iako za to nisu bili stečeni zakonski uvjeti.

Milost je tražio, ali je bio odbijen, i Vinko Budiša, zapovjednik splitskih specijalaca, osuđen zbog ubojstva mladića. Pomilovan je sin Marka Marčinka Krunoslav, a nedavno je odbijena molba za pomilovanje Ljubomiru Čučiću. Kakav će biti odnos prema Petračevoj molbi, za Mesića će biti osjetljivo pitanje s obzirom na to da je iz “Petračevih transkripata” poznato da je u prvoj predizbornoj kampanji Petrač slao kurire s darovima u Mesićev izborni stožer. ( D. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:30