PONUDA

Petrač: Svjedočit ću kako je Ježić kupio Dioki. Bio sam svjedok i za taj posao sam trebao dobiti milijun eura

Državna tijela još nisu prihvatila ponudu Hrvoja Petrača, ali mogućnost da se s njim ‘dogovore’ nije posve isključena
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Državno odvjetništvo i USKOK pokrenuli su istragu o privatizaciji Diokija, a kao jedan od ključnih svjedoka ponudio se i utamničeni tajkun Hrvoje Petrač! Jutarnjem je listu ovih dana to potvrdio izvor blizak istrazi.

Prodaja zemljišta

Sumnje u nezakonitu privatizaciju pokrenula je istraga o prodaji Diokijeva zemljišta na zagrebačkom Žitnjaku poduzeću JANAF u većinskom vlasništvu države. Analizirajući vlasničke odnose nad tom nekretninom površine 231.000 četvornih metara s 11.000 kvadrata uredskog prostora, koja je prvotno pripadala poduzeću Kemikalije d.d., istražitelji su se počeli zanimati i za spornu privatizaciju Diokija 2004. godine.

Dotad je većinski vlasnik Diokija i najveći pojedinačni vlasnik Kemikalija bio DOM holding, privatni investicijski fond Darka Ostoje i Georga Eltza. S prodajom dionica Diokija krenulo se 2001., a kao dominantni kupac pojavio se drugi fond Vienna Capital Partners (VCP) d.o.o., kojeg je predstavljao Gabriel Dielacher, iza kojega je stajao kapital Hypo Alpe-Adria banke. Austrijski Vienna Capital Partners svojedobno je bio u vlasničkoj strukturi tjednika Nacional.

Potpora Sanadera

Kao vlasnik većinskog udjela Ježić se prvi put pojavljuje 2004. godine kada je 51 posto Diokija preuzela tvrtka Dioki Holding AG sa sjedištem u Švicarskoj iza koje je stajao Ježić. U sklopu privatizacije Dioki je pripojio i trgovačko društvo Kemikalije d.o.o. za proizvodnju i skladištenje kemikalija.

Istražitelji sumnjaju da je u prodaju većinskog paketa dionica Diokija, koja je krenula 2001. i završila 2004., te u spornu prodaju zemljišta na Žitnjaku bio uključen uhićeni Ivo Sanader. Državno odvjetništvo od austrijskog će pravosuđa, doznaje Jutranji, zatražiti pomoć u rasvjetljavanju okolnosti pod kojima je Robert Ježić, kreditima Hypo Alpe-Adria banke. postao većinski vlasnik Diokija.

Sastanak u Moskvi

Kao jedan od svjedoka u cijelom slučaju hrvatskim se istražnim tijelima ponudio i Hrvoje Petrač . O njegovoj ulozi u spornoj kupoprodaji Diokija nagađa se već dulje vrijeme. Prema nekim izvorima, Petrač je osobno sudjelovao u pregovorima između Roberta Ježića i Darka Ostoje, kao pregovarač na strani kupca. Isti izvori tvrde da se Ježić, osim na Hrvoja Petrača, u pregovorima s Ostojom oslanjao i na potporu Ive Sanadera i Miomira Žužula i to dok su bili u oporbi. Uloga Hrvoja Petrača sastojala se u “uvjeravanju” Ostoje da dionice Diokija proda po bitno nižoj cijeni od tržišne.

Prema nekim izvorima, Petrač nije to radio besplatno. Za svoju posredovanje na strani Ježića trebao je biti nagrađen provizijom od milijun eura. Spominje se da je isti iznos trebao navodno biti uplaćen i na račun koji bi odredio vrh HDZ-a.

Petrač se kao bjegunac i osobno sastajao s Ostojom u Moskvi, a provizija za uslugu na kraju mu, navodno, nije bila isplaćena.

Sam se javio

Krajem prošle godine Petrač se preko posrednika obratio istražnim tijelim RH, želeći im ispričati svoje spoznaje o prodaji Diokija te ulozi Ive Sanadera i Miomira Žužula. Državna tijela još nisu prihvatila njegovu ponudu jer je zauzvrat tražio skraćenje zatvorske kazne za otmicu maloljetnoga Tomislava Zagorca. No, kako doznajemo, nije isključeno da se Petrača ipak sasluša o privatizaciji Diokija.

Uprava: Neka proda svoje dionice

Uprava Diokija d.d. već neko vrijeme pokušava utjecati na Roberta Ježića da proda svoje udjele u tom poduzeću. Ježiću je to poručeno preko članova njegove obitelji. Dioki se nalazi u nezavidnoj situaciji jer gotovo 100 posto sirovina nabavlja u inozemstvu gdje s velikim oprezom gledaju na procese koje hrvatsko pravosuđe vodi protiv većinskog vlasnika tvrtke. To dodatno otežava poslovnu krizu koju Dioki prolazi zbog nagomilanih dugova HEP-u i Ini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:04