ESKALACIJA KRIZE

Petrina traži da se premijer obrati Saboru: HDZ pokazuje da je spreman i na bankrot države...

Zagreb, 031215.Hrvatski sabor. Prva konstituirajuca sjednica u 8. sazivu Hrvatskog Sabora na kojem su pozvani zastupnici izabrani na izborima u studenom.Na fotografiji: Stipe Petrina.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina zatražio je u petak da se Saboru obrati premijer Tihomir Orešković ili ministar financija Zdravko Marić i objasne okolnosti pod kojima su dan ranije investitori u Londonu odbili hrvatske euroobveznice u iznosu od oko milijardu eura.

"Priopćenje ministra je da je odbijen otkup, što je prvi takav događaj u povijesti. Mislim da smo jedina zemlja koja je to doživjela, od stranih investitora ili, kako volim reći, lihvara", rekao je Petrina nakon desetominutne stanke na zahtjev više klubova zastupnika.

Podsjetio je da su hrvatske obveznice lani plasirane uz prinos od 3 posto.

"Premijer je ovih dana rekao da su investitori optimistični. Naravno da jesu jer obveznice po visokim cijenama ulijevaju optimizam. No, ministar je zatajio važnu stvar, jesu li nam nudili otkup po kamati od 5,6 posto, kao onima čije su obveznice jako rizične ili nenaplative, što nas uvodi u ružan scenarij", kazao je Petrina.

Tumači kako su mogući različiti scenariji po kojima su obveznice odbijene. "Prvi scenarij je mogući politički pritisak HDZ-a na Most, da ih uvjeri da će doći do sloma proračuna. To stvara jako ružnu sliku o najvećoj vladajućoj stranci, koja time pokazuje da je spremna i na bankrot države da bi ostala na vlasti", rekao je Petrina i zatražio da se Saboru obrate premijer ili ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:06