POPLAVLJENA PODRUČJA

Petrinja obranjena, sela potopljena: ‘Priroda je napravila svoje, ovdje se više ništa ne može učiniti‘

Najteže je u Maloj Gorici i naselju Žažina, do kuća se može samo čamcima, šteta u domaćinstvima ogromna
 Goran Mehkek/cropix; Čitatelj Jutarnjeg lista

Petrinja je obranjena! Vrhunac kupskog vodenog vala nije uspio probiti zečje nasipe i box barijere postavljene na više lokacija u gradu i okolici, u naseljima Farkašići, Nova Drenčina i Krnjica. Grad koji se još uvijek oporavlja od razornog potresa uspio je izbjeći novu katastrofu, zahvaljujući nadljudskim naporima djelatnika Hrvatskih voda, Hrvatske vojske, Hrvatske gorske službe spašavanja, lokalnih komunalnih poduzeća i svih drugih uključenih u sustav obrane od poplava.

Nažalost, isto se ne može reći i za neka sela koja su teško stradala dolaskom vrhunca rekordnog vala rijeke Kupe iz Karlovca. Najteže je u Maloj Gorici i naselju Žažina. Potonje je već dosta stradalo u potresu, a sada im se dogodila i ova katastrofa.

image

Snimka Kupe i potopljenih dijelova Letovanića i Žažine iz zraka

Privatna arhiva

Tridesetak kuća

Petrinjska ulica u Žažini potpuno je neprohodna i do tridesetak kuća može se doći isključivo čamcima. Mještanin Ivica Ribić u nevjerici nam pokazuje svoje potpuno poplavljeno imanje. Upoznali smo ga još u utorak, kada je sve krenulo, vjerovao je tada da se najgore ipak neće obistiniti.

image

Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix

No, dogodilo se, voda je prodrla u kuće, električnim pumpama brane se objekti, a koliko su na ovom području beskorisne vreće s pijeskom, dokazuje nam činjenica da smo, vozeći se čamcem, uočili mnogo njih kako plutaju nekadašnjom prometnicom, a danas "žažinskim morem". Bujica ih je naprosto ispraznila.

image

Ivica Ribić

Goran Mehkek/Cropix

- Priroda je napravila svoje, ovdje se više ništa ne može učiniti - kazuju nam mještani Žažine.

Kod gospođe Mire D. šteta je strahovita. Prekrasan drveni namještaj tridesetak je centimetara pod vodom, a do dvorišta smo gotovo doplivali, jer nam je voda sezala do trbuha. Kaže da ima dovoljno vode i hrane, ali mala električna pumpa kojom raspolaže gotovo je beskorisna.

image

naš reporter Tomislav Kukec s gospođom Mirom, u čijoj je kući šteta strahovita

Goran Mehkek/Cropix

Zovemo vatrogasce, djelatnike Hrvatskih voda, odmah se odazivaju u pomoć, stiže pumpa i vatrogasno crijevo. Kažu nam da građanima poručimo da se u svim takvim situacijama moraju javiti žurnim službama koje će im pomoći što je prije moguće.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Vodostaj je puno manji nego što se moglo predvidjeti. Box barijere brane do 1020 cm, a voda je na 974 centimetra. Smatramo da nema ugroze. Box barijere se stalno dodatno utvrđuju - poručuju iz Hrvatskih voda.

image
Goran Mehkek/Cropix

I dalje kritično

- S obzirom na to da imamo smiraj vremena, tijekom 24 sata će proći taj val koji neće biti značajan. Vodostaj raste umjereno, to je jedan centimetar, ali i stagnira. Naša poruka je umirujuća. Sve što možemo učinit ćemo preventivno da bismo spriječili sve probleme - dodaju.

Nešto kasnije, na sjednici Vlade, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nije baš toliko optimističan.

- Dok vodostaji rijeka, koje su prethodnih dana uzrokovale poplave, opadaju u Otočcu, Gračacu i Hrvatskoj Kostajnici, očekuje se rast vodostaja u Petrinji - rekao je.

Istaknuo je i da je u Kostajnici vodostaj opao više od pola metra, ukinute su mjere izvanrednog stanja te prestaje potreba za nazočnošću pripadnika HV-a. Dodao je kako očekuju da će tijekom petka i Korana i Kupa opasti do jednog metra, čime će se također stvoriti uvjeti za ukidanje izvanrednog stanja i prestanak potrebe korištenja HV-a. Time se omogućuje preusmjeravanje na petrinjsko, sisačko i jasenovačko područje.

Naveo je i da je vodostaj Kupe u Farkašiću kod Petrinje, koji je mjerodavan za obranu od poplava na petrinjskom području, 976 centimetara. Neslužbeno doznajemo da bi taj vodostaj mogao doseći i 990 centimetara u noći s petka na subote. Usporedbe radi, povijesni maksimum vodostaja na tom području je 988 centimetara. To bi dodatno ugrozilo naselja u okolici Petrinje, a upravo je Žažina ta koja cijelo vrijeme prati stanje na mjernoj postaji Farkašići.

image

Letovanić i Žažina

Snimio Čitatelj/
image

Letovanić i Žažina

Snimio Čitatelj/
image

Letovanić i Žažina

Snimio Čitatelj/
image

Letovanić i Žažina

Snimio Čitatelj/

Una se smirila

Situacija na Uni posve je smirena, nema nikakvih opasnosti. Meteorolozi najavljuju oborine, no one ne bi trebale značajnije utjecati na vodostaje, jer je vrhunac unskog vala, onaj iz Bihaća, prošao. Ipak, Dvor na Uni i dalje se bori s posljedicama poplave, teško su stradala naselja Zamlaća, Unčani i Kuljani.

image
Goran Mehkek/Cropix

U Hrvatskoj Kostajnici voda i dalje nije za piće. Preporučuje se prokuhavanje prije konzumacije, iako nam jedna trgovkinja govori da je i to neostvarivo jer iz cijevi u njezinu domaćinstvu curi gotovo crna voda koja ne bi bila za piće niti nakon prokuhavanja.

Čini se da je najgore ipak prošlo. Sada predstoji dugotrajan i vrlo skup proces sanacije materijalnih šteta. U mnogim su područjima stradale poljoprivredne površine, netom zasijani usjevi, teško je u ovom trenutku reći koliko će nas sve to koštati.

O poplavama je na sjednici Vlade danas govorio i Andrej Plenković.

- Uslijed obilnih oborina suočeni smo s poplavama. U situaciji smo da su na snazi izvanredne mjere u županijama. Zahvaljujem svima koji su na terenu, osobito zahvaljujem Hrvatskim vodama, vatrogascima, Civilnoj zaštiti, vojsci, policiji, Crvenom križu i predstavnicima lokalnih vlasti. Najbitnije je da nema žrtava - rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:56