ODLUKA MUP-a

Petrinjski gradonačelnik: Odustajanje od prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici je racionalna odluka

Darinko Dumbović (arhiva)
 Mate Piškor / CROPIX

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u srijedu je ustvrdio da je odustajanje od prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici "racionalna i najpametnija odluka".

Iako nije krio svoje sudjelovanje u projektu, u izjavi za Hinu, Dumbović je izrazio zadovoljstvo konačnom odlukom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

"Kao gradonačelnik, koji je bio uključen u proces ostvarenja projekta Prihvatilišta za tražitelje azila, nakon svega što se potom dešavalo, smatram da je donesena racionalna i najpametnija odluka.

Potpuno razumijem frustracije stanovnika na području u kojem se trebalo graditi prihvatlište. Treba pritom uzeti u obzir da smo i mi bili izbjeglice i migranti, da imamo tužna iskustva i da smo osjetljivi na ta pitanja.

Razumljivo je da mi ne želimo biti rješenje za problem migranata i azilanata. Razumijem i branitelje koji spadaju u najosjetljiviju skupinu građana i koji su osobno osjetili težinu svih posljedica rata.

U strahu od novih frustracija, mislim da nam je odluka MUP-a svima donijela olakšanje", rekao je Dumbović.

MUP je još početkom svibnja izvijestio da, nakon odluke gradskog vijeća Petrinje i braniteljske peticije, može odustati od izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila Mala Gorica kod Petrinje i za to namijenjenih četiri milijuna eura uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta i državnih stanova za smještaj tražitelja azila.

Projektom su se trebali osigurati dodatni smještajni kapaciteti za do 200 osoba i to isključivo ranjivih skupina izbjeglica, s naglaskom na obitelji s djecom te osobe koje traže zaštitu od progona u svojim državama. Realizacijom projekta otvorio bi se i "određeni broj novih radnih mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, domare, kuhare i drugo popratno osoblje prihvatilišta, a lokalna zajednica dodatno bi prosperirala poboljšanjem komunalne infrastrukture na području Male Gorice i Petrinje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:06