ODLUKA

PETRINJSKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO ZAKLJUČILO 'Ne želimo izgradnju velikog prihvatnog centra za migrante u našem gradu'

 
 Mate Piškor, Jure Mišković / Hanza Media

Petrinjsko Gradsko vijeće jednoglasno je nakon provedene rasprave zaključilo kako drži neprihvatljivim izgradnju Prihvatilišta za tražitelje azila u bivšem prognaničkom naselju Mala Gorica kod Petrinje. Zaključak će se službeno uputiti mjerodavnom Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi Republike Hrvatske, stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljen i u Službenom vjesniku Grada Petrinje.

Kako smo već pisali, najava gradnje prihvatilišta za migrante u nekadašnjem prognaničkom naselju u Maloj Gorici, podignulo je pravu buru u Petrinji. Petrinjci su tražili da se njih pita, da se o tome raspravlja na Gradskom vijeću, a ne da država, odnosno MUP, sami odlučuju o tome.

Na sjednici Gradskog vijeća pročitani su zaključci sa sastanka predstavnika Gradskog vijeća s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i suradnicima, a koji je održan u Ministarstvu unutarnjih poslova 18. prosinca 2018. godine. Zaključke je vijećnicima pročitao gradonačelnik Darinko Dumbović.

U Zaključcima se navodi kako ukupna vrijednost projekta „Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici“ iznosi četiri milijuna eura, od čega će se 75 posto iznosa financirati putem sredstava u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju, dok će se iznos od 25 posto financirati putem Državnog proračuna.

Dalje stoji da će prihvatilište će biti uređeno u skladu s utvrđenim projektnim aktivnostima, važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske i europskim standardima, da je projektom uspostave Prihvatilišta predviđeno osiguranje smještajnih kapaciteta za oko 200 tražitelja međunarodne zaštite kao članova obitelji, dok točan broj smještenih osoba ovisi o strukturi obitelji i broju članova.

Također je navedeno na sastanku Petrinjaca s ministrom Božinovićem da će se projektom osigurati sanacija postojeće infrastrukture, te izgradnja nove kao i nabava i montaža novih smještajnih objekata. Također, u Prihvatilištu će raditi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, te će isto biti osigurano postavljanjem ograde, te video nadzora.

Jedan od zaključaka s toga sastanka glasi: „Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice osigurat će dostupnost svih informacija organiziranjem tribina i drugih oblika neposredne komunikacije s građanima Grada Petrinje i okolnih mjesta.

Sve navedeno nije bilo dovoljno da petrinjsko gradsko vijeće da zeleno svjetlo izgradnji naselja za migrante u Maloj Gorici. U raspravi je, osim gradskih vijećnika, u ime inicijative građana, govorio i Ivo Vranić, petrinjski branitelj. On je istaknuo kako je inicijativa petrinjskih građana obavijestila Europsku komisiju zbog čega su protiv izgradnje Prihvatilišta u Maloj Gorici.

Kako je rekao: „Odluka da se izgradnja i uređenje naselja za migrante financira iz europskih sredstava, donesena je temeljem lažne dokumentacije. U dostavljenoj dokumentaciji se naglašava da u bivšem prognaničkom naselju postoji infrastruktura: struja, voda, kanalizacija. U redu, struje ima, magistralni vodovod postoji i lako se spoji, ali što je s kanalizacijom koje nema, pitao je Vranić. Dodao je kako bi se trebala graditi kanalizacija s propisivačem ili velika septička jama, ali da će u tom slučaju biti ugroženo vodocrpilište koje je od naselja udaljeno dva kilometra.

Božinović: 'Iznenađen sam, nismo znali da će biti otpora'

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, komentirao je u Dubrovniku odluku petrinjskog Gradskog vijeća da se ne izgradi azil za izbjeglice, javlja N1.

"Meni je žao zbog toga, jer mi smo bili u kontaktu s lokalnim vlastima i gradonačelnikom Petrinje, bilo je niz sastanaka, zadnji sastanak je bio negdje u prosincu ove godine u MUP-u, gdje smo dogovorili kako bismo trebali dalje raditi. Meni je jasno da postoje određena nerazumijevanja i zato sam ponudio suradnike ministarstva i svoj dolazak u Petrinju, pa me iznenadilo da se održalo Gradsko vijeće i to odlučili", rekao je Božinović.

Istaknuo je da će u ponedjeljak biti novi sastanak s gradonačelnikom Petrinje, Darinkom Dumbovićem, te, moguće, i s članovima Gradskog vijeća.

Važno je istaknuti da su to ljudi koji apliciraju za međunarodnu zaštitu, izbjeglice, nisu migranti. To su osjetljive skupine ljudi, obitelji, rekao je ministar, dodavši da se azil trebao graditi sredstvima Europske unije.

"To je novac koji je nama dan na raspolaganje, možemo ga iskoristiti za nešto drugo, ali mislili smo da je ovo dobro rješenje. Nismo imali naznaku, kad smo kretali u to, da će biti otpora", rekao je Božinović.

Upitan je li prihvat većeg broja migranata potencijalno rješenje za demografske probleme u kojima se zemlja našla, Božinović je rekao da je Hrvatska u onoj skupini zemalja koja nema tradiciju imigracije te da je činjenica da demografska slika nije dobra, ali da se te stvari mogu mijenjati samo postupno.

"Tek onda kad svi shvate da od djece koja su unesrećena ne prijeti opasnost, kao ni od njihovih roditelja, imamo primjer integracije obitelji iz Sirije i nigdje to nije izazvalo nikakve probleme i mislimo s tim nastaviti dalje. Hrvati su sućutan narod, human narod i siguran sam da je ovo možda problem nedostatka prave komunikacije na koju smo mi uvijek spremni", rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40