KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

PETROV IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SABORA Od 145 prisutnih, 132 je glasovalo za, Pernar protiv, 12 je bilo suzdržano

 HANZA MEDIA

18:50 Doznajemo popis svih ministarstava buduće Vlade. Vlada Andreja Plenkovića imat će 19 ministarstava. Više pročitajte OVDJE.

----------------------------

18:20 Novoizabrani predsjednik Sabora je u nastavku sjednice predložio dodatak dnevnog reda u pet točaka. Riječ je o četiri zakona i imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Ivan Pernar je pak predloženi dnevni red nazvao 'silovanjem procedure', jer zastupnici nisu imali vremena proučiti prijedloge zakona.

----------------------------

17:25 Ivan Pernar i Vilibor Sinčić iz Živog zida požalili su se na tretman. 'Oporba nisu samo SDP i HNS, a mi smo molili da se neka mjesta predaju nama. Ovdje nije niti jedan naš kolega naveden i mislimo da to nije kolegijalno od kolega iz SDP-a. Oni su škrtice...', kazali su. Podržao ih je i Miro Bulj iz Mosta, dok im je Petrov rekao da su to morali ranije riješiti.

-----------------------------------

17:20 Zastupnici su glasovali o izboru članova saborskih odbora.

Odbor za Ustav - predsjednik Miroslav Šimić, potpredsjednik Peđa Grbin

Odbor za zakonodavstvo - predsjednik Dražen Bošnjaković, potpredsjednik Orast Miljenić

Odbor za upravne poslove - predsjednik Ante Sanader, potpredsjednik Silvano Hrelja

Zastupnici su većinom glasova usvojili predložene odbore.

------------------------------

17:15 Većinom glasova izabrani su potpredsjednici Sabora. To su: Milijan Brkić (134 za, deset suzdržanih, 4 protiv), Željko Reiner (136 za, 4 protiv, 8 suzdržanih, Gordan Jandroković (136 za, 4 protiv, 8 suzdržanih), Milanka Opačić (132 za, 4 protiv, 8 suzdržanih), Ivan Vrdoljak (130 za, 5 protiv, 10 suzdržanih)

Većinom glasova za tajnika Sabora izabran je Davor Orlović.

---------------------------------

16:12 U Saboru se pojavio i Zoran Milanović, doduše na domjenku.

-------------------------------

16:02 Željko Reiner predao je Boži Petrovu ključeve ureda.

-------------------------------

15:55 Većinom glasova prihvaćeno je Mandatno-imunitetno povjerenstvo na čelu sa Žarkom Tušekom. Petrov je zatim proglasio stanku od 30 minuta.

---------------------------------

15:43 - Jedini zastupnik koji je glasao protiv Petrova, bio je Ivan Pernar, saznaje Jutarnji.

----------------------

15:41 - Potom se zastupnicima obratio i novi predsjednik Sabora, Božo Petrov.

- Vaše iskazano povjerenje moja je obveza, da ovom pristupim časno i odgovorno. Moja je misija da Sabor bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito. Pred nama stoje veliki izazovi, moramo provesti velike reforme koje će zaustaviti izumiranje nacije.

Zalagat ću se za jačanje uloge Saborskih odbora. Oni mogu znatno ojačati poziciju hrvatskog Sabora. zalagat ću se za proširenje suradnje Sabora s javnošću, sa sindikatima i medijima, sve radi uvećanja njegovog kredibiliteta. Nacionalni parlament još je uvijek najjače sredstvo suverenosti, unatoč kritikama. Uvjeren sam da ću opravdati povjerenje koje ste mi iskazali izborom. Molim vas da zajedničkom suradnjom radi bolje budućnosti Hrvatske ostvarimo sve zacrtane planove – kazao je Petrov i potom sjeo na Reinerovo mjesto te pročitao dnevni red.

----------------------

15:30 - Za izbor predsjednika Sabora podnesen je jedan prijedlog, predložen je zastupnik Božo Petrov - kazao je Reiner.

Prijedlog je obrazložila Ines Strenja Linić (Most) pročitavši njegov životopis i pozvala zastupnike da ga izaberu za predsjednika Sabora. Za raspravu se nitko nije javio, a onda je uslijedilo glasovanje.

145 zastupnika je u Saboru i imaju kvorum.

132 je glasalo za, 12 je suzdržanih i 1 protiv.

Petrov je izabran za novog predsjednika Sabora čime je Sabor konstituiran.

----------------------

15:12 - Počela je konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora, a dosadašnji predsjednik Sabora Željko Reiner pozdravio je sve prisutne, pa se osvrnuo na svoju kratku vladavinu na čelu parlamenta.

- Mogli smo i morali učiniti mnogo više. Sabor kao vrhovno tijelo suodgovoran je za sve ono dobro što se događalo, ali i za ono što je moglo biti bolje. Zbog onih koji su živote dali za Hrvatsku moramo biti prema svima milosrdni i prema nikome zluradi. Za stvaranje demokracije važno je ostaviti prošlost i okrenuti se budućnosti, ne zbog sebe, nego zbog svojih potomaka. Zbog njih moramo razvijati i demokraciju. Da mogu reći sve što žele i što vjeruju, a da to ne ugrožava drugog pojedinca.

- Nijedna žrtva za Domovinu ne smije biti prevelika. U kratkom razdoblju od nepunih pola godine vratili smo pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, ponosan sam da Jasenovac ove godine nije bio ispolitiziran, ponosan sam jer smo prvi put u Saboru obilježili sjećanje na žrtve totalitarnih režima...

- Ponosan sam i na to što je Sabor barem dijelom, svojim odlukama sudjelovao u gospodarskom oporavku Hrvatske. Pitao sam se ponekad želimo li mi u Saboru zaista prosperitet ili nam to zvuči kao zgodna uzrečica kad nam zatreba? A trebali bismo zaista kao društvo to željeti. Uvjeren sam da bi Sabor tada bio više cijenjen među narodom kojeg predstavlja.

- Čuvao nas sve dragi Bog - zaključio je Reiner.

----------------------

15:11 - U Sabor su stigli i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao i premijer u odlasku Tihomir Orešković. Tu su i Andrej Plenković, Branko Hrvatin, Mirko Šundov, Boris Vujčić, članovi EU parlamenta, Damir Boras, Josip Bozanić...

----------------------

15:09 - Bez obzira što Petrov najavljuje da će kršiti Ustav i zakone, podržat ćemo ga za predsjednika Sabora. Samo želimo da se poštuje procedura – kazao je Igor Dragovan prije konstituirajuće sjednice Sabora.

- Postoji jasna parlamentarna većina i klub SDP-a će podržati kao što svi podržavaju sve. Parlamentarna većina nosi odgovornost - kazao je.

----------------------

15:01 - Boris Miletić je kazao kako će IDS biti konstruktivan i da je samostalan.

- Želimo vidjeti kako će se predsjednik Sabora ponijeti danas, hoće li poštivati Ustav i Poslovnik - rekao je Miletić za N1.

14:45 - Pred Saborom su se okupili i predstavnici INA-e Sisak koji su došli upozoriti zastupnike na malverzacije oko INA-e, a s njima je porazgovarao i Plenković te kazao je prioritet zaštititi nacionalne interese na tom području.

----------------------

14:05 Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović i Zorica Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba u petak su, uoči konstituirajuće sjednice Sabora, dijelili zastupnicima CD-e s originalnom verzijom dokumentarca '15 minuta - Masakr u Dvoru', za koji kažu da blati i difamira Hrvatsku te Domovinski rat i hrvatske branitelje.

- Ovo ćemo uručiti svim zastupnicima zajedno s cjelokupnom dokumentacijom, koja svjedoči o aferi HAVC o kojoj nitko do sada nije htio ništa poduzeti- rekla je Gregurić okupljenim novinarima, ponovno optužujući Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) za financijske malverzacije u tom centru.

Više pročitajte OVDJE.

----------------------

13:50 - Ljudi koji su nedavno upozorili na kriminal u HAVC-u i prosvjedovali protiv toga da Nina Obuljen postane nova ministrica kulture došli su danas i u Sabor.

- Ju ju poznajem kao vrsnu stručnjakinju, po meni je kriv ravnatelj HAVC-a - kazao je HDZ-ov Josip Đakić za N1.

---------------------------

13:32 - Peđa Grbin osvrnuo se na izjavu Davora Bernardića o tome kako bi SDP mogao uvjetovati potporu Petrovu zbog njegovih stavova.

- Mi sada imamo redovan tijek konstituiranja Sabora. Pravilo je da opozicija podupre izbore vladajuće većine za Sabor. Ali ono što je Bernardić rekao... O Petrovu imamo ozbiljne dvojbe oko njegovih stavova. Poznaje li on uopće Ustav? Ako ne poznaje, kako onda može biti predsjednik Sabora? Međutim, Vladajuća većina je odlučila i ona će snositi odgovornost za njegovo ponašanje i greške koje će eventualno činiti - kazao je Grbin za N1.

---------------------------

13:10 - Nakon sastanka u Saboru izabrani zastupnik Mosta Miro Bulj potvrdio je da će na čelu njihovog saborskog kluba, kao i do sada, biti Miroslav Šimić.

---------------------------

12:50 Božo Petrov je odgovorio što je mislio kada je molitvenu grupu protiv pobačaja ispred vukovarske bolnice usporedio s gay paradom.

- Ja sam lijepo rekao. Je li mi smetaju gay parade? Ne. Zašto nekima drugima smetaju neke druge skupine koje se okupljaju na javnim mjestima. Moramo biti pošteni prema svim skupinama i to sam rekao u intervjuu - kratko je komentirao Petrov, javlja N1.

-----------------------

12:15 - Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković kazao je uoči odlaska u Sabor kako ne vidi zašto se Sabor ne bi konstituirao ni zašto bi to oporba opstruirala.

- Svi su dobili mandat od hrvatskih birača i očekujem da će sve proći u redu - rekao je Plenković i komentirao sastanak s Božom Petrovom.

- Bilo je puno tema, razgovarali smo o konstituirajućoj sjednici, o budućoj Vladi. Uobičajeni razgovori s partnerima - rekao je.

Na pitanje je li razgovarao s Zlatkom Hasanbegovićem, Plenković je rekao da je razgovarao sa svim HDZ-ovim ministrima kao i da je sastanak s Ivanom Tepešom prošao dobro, javlja N1.

---------------------------

11:55 - Zašto je Hasanbegović rano stigao u stranku, prilikom dolaska nije želio reći, no prilikom odlaska, kazao je da je rješavao administrativne stvari.

---------------------------

11:52 - SDP-ovac Davor Berardić novinarima je potvrdio da oporba popodne na konstituirajućoj sjednici neće opstruirati rad Sabora, a Igor Dragovan je kazao kako će Milanović biti predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, a Hajdaš Dončić i on zamjenici. "Dvadeset i četiri sata prije ne zna se što će doći na dnevni red Sabora. Građani imaju pravo znati o čemu se raspravlja. Na dnevni red očito će doći stvari koje nisu usuglašene na Vladi i bez mišljenja Vlade koja bi ih trebala provoditi. Očito vlada veliko nepovjerenje između Mosta i HDZ-a. Postavlja se pitanje tko kome pokušava podvaliti. Plenković sigurno ima dovoljno potpisa, ali pitanje je ima li dovoljno ruku za sve provesti", kazao je Bernardić, javlja Dnevnik.hr.

Od Bože Petrova, dodao je, tražit će odgovor hoće li kao predsjednik Sabora, što je njegova dužnost, biti predsjednik svih građana Hrvatske, s obzirom na izjave oko gay pridea.

- SDP poštuje demokratsku proceduru i princip po kojoj parlamentarna većina bira predsjednika i potpredsjednike Sabora. Budući predsjednik Hrvatskog Sabora bit će Božo Petrov. Pozivam Petrova da s obzirom na njegove dvosmislene izjave oko Gay Pridea i reproduktivnih prava žena odgovori na pitanje hoće li on biti predsjednik Sabora u ime svih građana Hrvatske bez obzira na nacionalnu, vjersku ili seksualnu orijentaciju? Drugačije ne bi smjelo biti - izjavio je Bernardić.

---------------------------

11:33 - Nakon dva i pol sata sastanka u središnjici HDZ-a, čelnik Mosta, Božo Petrov, izašao je i kratko se obratio novinarima. Kazao je da će danas u Saboru biti sve onako kako se dogovorilo.

- Danas će biti konstituirajuća sjednica Sabora, nakon toga izglasavanje zakona o formiranju Vlade - rekao je Petrov za N1, dodavši da je razlog dugoga sastanka bila činjenica da se raspravljalo o više točaka.

---------------------------

11:26 - Na sastanak Kluba zastupnika SDP-a stigli su i Orsat Miljenić i Milanka Opačić, a Zoran Milanović koji bi trebao biti predsjednik Kluba zastupnika SDP-a nije došao.

---------------------------

09:26 - U središnjici HDZ-a održava se sastanak uoči konstituirajuće sjednice Sabora,

Rano jutros u središnjicu su došli Gordan Jandroković i Andrej Plenković, ali zašto je ovako rano stigao u stranku i Zlatko Hasanbegović, ostaje nejasno, piše N1.

U središnjicu HDZ-a stigao je i čelnik Mosta Božo Petrov.

Na pitanje zašto su se okupili u ovakvom sastavu, Davor Ivo Stier na ulasku u prostorije kazao je kako se moraju pripremiti za sjednicu Sabora.

Plenković je na upit o izboru ministara kazao kako je odgovornost na mandataru, odnosno na njemu.

- Odgovornost za odabir ministara je na mandataru. Nikakvih pritisaka nema. Moj izbor će biti onaj koji će dobiti, siguran sam, i podršku na Predsjedništvu HDZ-a, naših koalicijskih partnera i u Hrvatskom saboru. Nema nikakve nervoze, ovo je normalna procedura, idemo fazu po fazu - kratko je kazao.

Na pitanje je li primjereno da Ivan Tepeš sa samo 774 glasa ide u Europski parlament, Plenković je komentirao da nije na njemu ta odluka.

- Zakon je takav, Tepeš je bio na listi osmi, to je činjenica, je li primjereno nije na meni da odlučim - kazao je za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:08