PROTIVNICI IZ METKOVIĆA

Petrov izgubio spor protiv Jambe kojeg je tužio za klevetu nakon što je ovaj Most nazvao ‘sektom‘

Petrovu su posebno zasmetali Jambini citati da su on i "sekta Most" oštetili grad Metković za više od milijun kuna
Stipe Gabrić Jambo i Božo Petrov
 Cropix

Božo Petrov, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Metkovića te aktualni kandidat Mosta za Dubrovačko-neretvanskog župana pravomoćno je izgubio sudski spor sa Stipom Gabrićem Jambom, piše Slobodna Dalmacija. Tročlano sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu presudilo je da Jambo nije počinio kazneno djelo klevete zbog čega će Petrov morati platiti sudske troškove višegodišnjeg sudskog postupka, koji se vodio pred općinskim kaznenim sudom u Zagrebu. Tako će Petrov uz uplatu sudskog paušala u korist RH u iznosu od tisuću kuna morati platiti i troškove kaznenog postupka kao i troškove svjedoka i odvjetnika Stipe Gabrića Jambe, a visinu iznosa će odrediti sud posebnim rješenjem.

Tijekom postupka saslušani su deseci svjedoka, no odvjetnici Bože Petrova, Jadranka Sloković i Filip Glumac nisu uspjeli dokazati da je Jambo imao izravnu namjeru klevetati Božu Petrova, kada je ustvrdio da je nezakonito upisao Medicinski fakultet u Mostaru te da je zapošljavao rodbinu preko veze.

Zapravo, povod sudskoj tužbi u kojoj je Božo Petrov kao potpredsjednik Vlade RH tužio svoga prethodnika na mjestu gradonačelnika Metkovića Stipu Gabrića je tiskovna konferencija koja je održana u Metkoviću 27. svibnja 2016. godine, neposredno prije krize vlasti Mosta i HDZ-a u Oreškovićevoj vladi. Jambo je tada javno prozvao Petrova i Most za zapošljavanje rodbine u gradskim tvrtkama i ustanovama, tvrdio je da je Petrov kao gradonačelnik oštetio financijski grad Metković te je još kazao da je preko veze upisao fakultet.

Zbog svega toga, Božo Petrov koji je tada obnašao dužnost potpredsjednik vlade RH tužio je Jambu za klevetu Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu te je u tužbi tražio da se Jambu kazni sa 500 dnevnih dohodaka. Međutim, u tome nije uspio.

Podsjetimo, Boži Petrovu su posebno zasmetali Jambini citati da su on i "sekta Most" oštetili grad Metković za više od milijun kuna, pogodujući raznim svojim prijateljima s liste Mosta, svojim rođacima i susjedima. Također, i Gabrićeve tvrdnje da je preko veze upisao fakultet u Mostaru, a u tužbi se još navodi da su sve Gabrićeve tvrdnje mediji dodatno zapaprili “pompoznim“ naslovima i uvećali štetu.

Na sudu u Zagrebu održano je nekoliko ročišta. Stipe Gabrić Jambo se na samom početku želio pomiriti, ali je takvu mogućnost odbio sam Božo Petrov pa je nastavljena višegodišnja pravosudna trakavica, koja je okončana u Jambinu korist. Saslušani su brojni svjedoci, a među njima i Nikola Grmoja, Katarina Ujdur te brojni građani Metkovića, za koje je Jambo tvrdio da su rodbinski povezani s članovima Mosta ili su sami članovi te stranke, a dobili su određene poslove u gradskim tvrtkama.

- Nakon gotovo pet godina sudovanja i više od dvadeset ročišta u Zagrebu konačno sam dočekao pravomoćnu presudu županijskog suda da nisam kriv za klevetu Bože Petrova, koji će sada morati platiti sudske troškove, koji nisu mali jer su brojni svjedoci iz Metkovića išli svjedočiti na sud u Zagreb - kazao je Jambo za Slobodnu Dalmaciju.

- Pravda je spora ali dostižna - zaključio je vidno zadovoljan ishodom parnice sa Božom Petrovom.

Podsjetimo, Jambo je prije održavanja sporne tiskovne konferencije koja je bila povod sudskom postupku Petrova prijavio DORH-u i Uskoku. Tvrdio je da je predao “breme materijala i fotografija iz kojih se vidi kako su Petrov i sekta Most oštetili Metković". No ta je prijava naknadno odbačena jer nije utvrđena zloporaba položaja i ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:12