KONZULTACIJE

PETROV 'Mandatara bismo mogli dobiti za tjedan dana, nastavljamo razgovore s Domoljubnom koalicijom'

Predstavnik Roma Veljko Kajtazi istaknuo je kako ostaju pri svojoj odluci
Zagreb, 071215. Pantovcak.Ured predsjednice.Nastavak popodnevnih konzultacija s predsjednicom u kojima su sudjelovali predstavnici koalicije Hrvatska raste, Domoljubne koalicije te MOST-a.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 17:31 Tomislav Karamarko je kazao nakon konzultacija kod predsjednice da nastavljaju razgovore s Mostom.

- Čekamo dogovor s Mostom, idemo sad s njima u dualni odnos. Optimisti smo - kazao je Milanović te dodao da će s Mostom imati i više nego dovoljno mandata.

OPŠIRNIJE O KONZULTACIJAMA KARAMARKA I PREDSJEDNICE PROČITAJTE OVDJE

-------------------------------------

16:48 - Milanović je samo prošao kraj predstavnika medija poručivši da je ipak došao, ali da će izjavu dati na tiskovnoj konferenciji u stranci.

- Vidimo se dole - rekao je Milanović.

-------------------------------------

16:30 - I čelnik Mosta Božo Petrov odradio je razgovor s predsjednicom.

- Nastavljamo razgovore s Domoljubnom koalicijom i vjerujemo da bismo to sve skupa brzo mogli završiti - kazao je Petrov i dodao da bi razgovori mogli biti gotovi u idućih tjedan-dva, ne odbacivši pritom mogućnost da on bude mandatar Vlade.

"Budući da je SDP odbio naše prijedloge odlučili smo nastaviti razgovore s Domoljubnom koalicijom i vjerujemo da bismo ih vrlo brzo mogli završiti", rekao je. Ponovno je izrazio nadu da će se treća strana, odnosno kolacija Hrvatska raste, uključiti u taj pregovarački proces.

"Most nije na strani ni jedne koalicije. Mi smo na svojoj strani, a nastavljamo dalje razgovore s stranom koja je prihvatila naše prijedloge", rekao je.

Vjeruje da će pregovori s Domoljubnom koalicijom biti gotovi u idućih tjedan-dva, a pitanje mandatara Vlade u idućih tjedan dana.

S predsjednicom, kaže, uopće nisu razgovarali o mandataru vlade već o razgovorima koje će imati s Domoljubnom koalicijom.

Pitanje premijera stvar je usuglašavanja s drugom stranom, kazao je. "U ovom trenutku ne bi bilo ozbiljno da izlazimo s bilo kojim imenima u javnost", kazao je, a na pitanje novinara hoće li on biti mandatar odgovara da će Most inzistirati na nestranačkom mandataru.

"A gdje će proces odvesti, to ćemo vidjeti", nastavio je. Volio bi, kaže, tu mogućnost isključiti u ovom trenutku. "Naravno, nikad ne reci nikad", dodaje.

Na primjedbu kako je mogućnost da mandatar bude nestranačka osoba osporavana u javnosti, kao i od dijela izabranih saborskih zastupnika, Petrov odgovara da su se na izborima birali zastupnici koji, kada postoji 76 glasova potpore za mandatara, mogu predložiti bilo koje ime. "A hoće li to biti čelnici stranaka ili nestranački kandidati, to je stvar koja je prepuštena tim istim zastupnicima", zaključio je.

-------------------------------------

16:10 - Zoran Milanović ipak je došao na konzultacije na Pantovčak.

-------------------------------------

15:40 - Drago Prgomet je ponovio što i posljednji put na konzultacijama, uz razliku da je tada rekao da će na skupštini stranke odlučiti kome će dati podršku, a ovaj put je kazao da će na predsjedništvu stranke donijeti odluku.

- To će biti krajem ovog tjedna - kazao je Prgomet, koji se još ne želi izjasniti.

-------------------------------------

15:25 - Milan Bandić kazao je da očekuje da ćemo danas do kraja dana biti "nešto pametniji" nakon sastanaka Mosta, HDZ-a i SDP-a.

- A mi ćemo podržati ljude koji mogu provesti reforme - dodao je Bandić.

-------------------------------------

15:04 - Dragan Vulin iz HDSSB-a rekao je da nisu promjenili stav, da čekaju da vide tko će sastaviti većinu, te da su spremni na razgovore.

- Nismo destruktivni, čekamo da vidimo što će biti - kazao je Vulin, a na pitanje bi li bili spremni podržati nestranačkog mandatara, rekao je da oni nemaju dovoljno mandata da bi njihova podrška bila ključna, no da su spremni i u tom slučaju na razgovore.

-------------------------------------

14:40 - Milorad Pupovac kazao je da SDSS ostaje pri podršci koaliciji Hrvatska raste, no u slučaju da se izabere nestranačkog mandatara, dodao je, da će o potencijalnoj podršci toj osobi odlučiti kad se dozna tko je ta osoba.

- Nemojmo se praviti toše, neki se već dugo prave toše, dosta je igre skrivača - kazao je Pupovac.

S predsjednicom je razgovarao i o slučaju Rašković, no nije otkrio detalje.

-------------------------------------

13:50 - Prva je kod predsjednice na konzultacijama danas bila zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, nakon čega je kratko kazala kako je sve već rekla, odnosno kako će glas dati onoj opciji koja će imati većinu.

Predstavnik Roma Veljko Kajtazi istaknuo je kako ostaju pri svojoj odluci da podrže koaliciju Hrvatska raste.

- O tome hoćemo li podržati Domoljubnu koaliciju ukoliko oni iznjedre mandatara odlučit ćemo kad se to dogodi - rekao je Kajtazi.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 151215.Ured Predsjednika, Pantovcak.Treci krug konzultacija sa parlamentarnim strankama.Na fotografiji: Emina Lekaj Prljaskaj.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 151215.Ured Predsjednika, Pantovcak.Treci krug konzultacija sa parlamentarnim strankama.Na fotografiji: Veljko Kertazi.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

- Magla je na putu, magla je svuda oko nas i podržavamo koaliciju koja raste - kazao je predstavnik mađarske manjine Šandor Juhas nakon sastanka s predsjednicom , te dodao: - Naš je stav takav kakav je, nadam se da će takav i ostati.

Vladimir Bilek, predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine, kazao je pak kako ostaje kod preliminarne podrške Milanoviću.

I Furio Radin, prestavnik talijanske nacionalne manjine kazao je da ostaje pri podršci Hrvatska raste.

- Ali sam sugerirao predsjednici da se možda bliži trenutak kad će morati raspisati nove izbore - kazao je Radin.

--------------------------------

13:24 - U Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku u 13 sati počeo je treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Predsjednica Grabar-Kitarović će najprije razgovarati s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, a potom i s čelnicima stranaka i koalicija.

Nakon jučerašnjeg razgovora s predsjednicom, Zoran Milanović kazao je kako danas neće prisustovati na konzultacijama, jer to, kako je kazao 'nema smisla' budući da ni danas vjerojatno nitko neće imati potrebnih 76 potpisa izabranih saborskih zastupnika. No, koalicija Hrvatska raste ipak će doći na konzultacije, a neće doći Mirko Rašković, Stipe Petrina i Ivan Sinčić. Telefonski će se pak s predsjednicom čuti s Boris Miletić iz IDS-a.

Predsjednica će se po završetku konzultacija oko 17:30 sati obratiti javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:44