PRVI ČOVJEK MOSTA

PETROV 'Milanović ne može biti premijer! Plenković? Nije pokazao baš ništa, mora se dokazati!'

 Damjan Tadić/CROPIX

Božo Petrov u razgovoru za N1 ponovno je iskazao razočarenje čelnim ljudima HDZ-a i SDP-a. Prvi mu je na tapeti bio Zoran Milanović. Petrov je za njega bez kočnice rekao da ne može biti novi premijer.

- Dobio je priliku 2011. godine i nije napravio baš ništa. Ako žele surađivati s nama, Milanović ne smije biti premijer.

Dakle, Milanović je otpisan u startu. A Plenković? Petrov nije decidirano odgovorio, iako nije birao lijepe riječi za novog šefa HDZ-a.

- O tome bismo mogli razgovarati kada bismo znali da se HDZ promijenio. Nisam unaprijed otpisao Plenkovića, ali izražavam bojazan. Imao je četiri dana da pokaže da nije onakav kakvi su bili prethodnici. Prošlo je četiri dana od trenutka kada smo rekli naše uvjete, a on nije rekao baš ništa! Pa vi meni recite da su se promijenili... Plus, mene je strah hoće li se slušati interesi građana ili interesi Europske unije. A zna se da je EU Hrvatskoj uglavnom bila maćeha, a ne majka...

U međuvremeni objavljen je i cijeli razgovor šefa Mosta za N1 u kojem je Petrov naznačio da bi Most htio mjesto predsjenika Sabora.

- O tome tko će biti predsjednik Sabora, Vlade, razgovarat će se nakon izbora. Nećemo uvjetovati pozicijama. Stalo nam je da se promjene dogode, znamo da za to trebamo poduzeti odgovornost, da za to ne možemo oprati ruke kao Poncije Pilat, sjesti u Sabor i glumiti da nas apsolutno ništa ne zanima što se događa s državom, da ako želite mijenjati stvari morate preuzeti odgovornost, ali nikada nećemo uvjetovati pozicijama i želimo da se provodi gospodarski program. Nebitno je tko će biti predsjednik Sabora. Naravno da je dobro ako bude s naše strane jer imamo sigurno jamstvo da će se promjene stvarno dogoditi, moći ćemo diktirati tempo i davati prijedloge. U prošlih sedam mjeseci naši prijedlozi, za koje smo se borili nisu mogli uopće doći u saborsku proceduru jer ih predsjednik Sabora u dogovoru sa svojom strankom nije htio staviti.

O tome tko će biti predsjednik Sabora govorit ćemo nakon izbora. Bez obzira, ova jamstva se neće pogaziti. Ta će jamstva morati staviti na dnevni red."

Kako ste u tom slučaju zamislili prvu sjednicu Sabora?

"U trenutku kada se konstituira Sabor, kada se odabere predsjednik i formiraju se odbori koji su bitni da se ti zakoni provedu može se pristupiti provođenju tih saborskih prijedloga. Kada se izglasaju ti zakoni može se ići u formiranje vladajuće većine,odnosno Vlade."

I dalje ostaje problem predsjednika?

"Ne ostaje. On će biti onaj za kojeg se dogovori ona strana koja će prihvatiti jamstva."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:41