U ČETIRI OKA

PETROV NIJE JEDINI NASAMO PRIČAO S PREDSJEDNICOM 'Rekli su nam da je običaj da popriča par minuta sa šefom stranke...'

Zagreb, 261115. Ured predsjednice, Pantovcak.U Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic u tijeku su konzultacije oko sastavljanja nove Vlade RH.Na sastanak su stigli i celnici Domoljubne koalicije.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

I Tomislav Karamarko je nasamo razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović tijekom prošlotjednih konzultacija na Pantovčaku, javlja Novi list.

– Svi mi koji smo vodili delegacije ostali smo s predsjednicom u četiri oka. Ja mogu reći čak što je bila i tema, predsjednica je rekla, evo nastojte se što bolje usklađivati, nastojte da se sad izađe iz ovog vremenskog vakuuma koji je potpuno bespotreban, izjavio je jučer predsjednik HDZ-a.

I predstavnici Domoljubne koalicije potvrdili su da je Karamarko ostao s Kolindom Grabar-Kitarović nakon što su oni zamoljeni da izađu iz prostorije u kojoj su se održavale konzultacije.

- Kako sam mogao zaključiti, predsjednica je isto napravila i s ostalim strankama i koalicijama - rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg, a predsjednik HSPAS-a Ivan Tepeš kazao je kako su im u Uredu predsjednice rekli da je običaj da predsjednica par minuta provede s predsjednikom stranke ili s predsjednikom najveće stranke ako je u pitanju koalicija.

Njemu i drugim članovima Karamarkovog izaslanstva izričito je rečeno da je i premijer Zoran Milanović ostao nasamo s predsjednicom Republike. Ali, to nije točno, piše Novi list. Jedini su Karamarko i predsjednik Mosta Božo Petrov imali tu privilegiju, a može se samo nagađati zašto je predsjednica htjela ostati nasamo s njima.

U SDP-u procjenjuju da je posrijedi želja Grabar-Kitarović da premijer bude Petrov ili netko drugi koga bi predložio Mosta, a uz potporu HDZ-a. Dio sudionika sastanka izaslanstva koalicije Hrvatska raste s predsjednicom tvrdi da je ona u jednom trenutku upitala jesu li razmišljali o tome da, s obzirom da nemaju 76 potpisa, za mandatara podrže Petrova.

– Mislim da predsjednica, čak ne nužno u dogovoru s Karamarkom, pokušava za premijera progurati Petrova ili nekog drugog iz Mosta. Činjenica je da je ona u ovih desetak mjeseci, uz premijera Milanovića, imala trećerazrednu ulogu, a jednak bi status imala i kad bi predsjednik Vlade postao Karamarko. Ali, u slučaju da premijera da Most, vjerojatno zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica bi mogla puno više doći do izražaja, naročito što se tiče vanjske politike - procjenjuje jedan dužnosnik SDP-a nakon što se doznalo da je nasamo razgovarala s Petrovom i Karamarkom, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00