BEZ PREDSJEDNIKA

PETROV 'Pitajte HDZ zašto nisu podržali Podolnjaka' LOVRINOVIĆ 'Vidite da Most nije taj koji koči'

Zagreb, 021215.Ulica Tadije Smiciklasa.Sastanka Nacionalnog vijeca MOST-a uoci konstituirajuce sjednice Sabora.Na fotografiji: Ivica Lovrinovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović nije u četvrtak skrivao razočarenje činjenicom da Hrvatski sabor nije u prvom pokušaju uspio izabrati svog predsjednika, a time se ni konstituirati.

Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari, izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice.

Ustvrdio je i kako je sada jasno da Most nije taj koji "koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta". "Sada je to svima vidljivo", rekao je Lovrinović.

Zastupnici iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste, njih 55, predložili su da se za predsjednika Sabora imenuje zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak.

Objasnio je kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom.

Božo Petrov je nakon nakon prekida sjednice kratko komentirao novonastalu situaciju:

'Volio bih da je Podolnjak danas izabran. Nažalost to se nije dogodilo. U ovoj situaciji se ne može kompletna odgovornost prebacivati na 10 posto saborskih zastupnika. Možemo nastaviti pregovore, ali jedino u slučaju kada su i jedna i druga strana u tome. U ovom trenutku volio bih da se konačno dogovore pa neka oni izglasaju svojeg predsjednika sabora - rekao je Petrov, prenosi N1.

- Pitajte HDZ zašto nisu podržali Podolnjaka za predsjednika Sabora - kazao je i napomenuo da je uvjeren kako bi Most u slučaju ponovljenih izbora, osvojio još više mandata, međutim da nisu za ponavljanje izbora.

Podolnjak: od druge najvažnije funkcije u državi odustao sam radi dosljednosti i principa

Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak rekao je u četvrtak kako je zbog dosljednosti i principa odbio imenovanje na dužnost predsjednika Sabora, drugu najvažniju funkciju u državi.

"Mi pokazujemo dosljednost. Pokazali smo konsenzus. Ja sam odustao od druge najvažnije funkcije u ovoj državi radi dosljednosti i principa", rekao je Podolnjak novinarima napuštajući sabornicu.

Upitan je li spreman ponovo biti kandidat za predsjednika parlamenta, odgovorio je kako će to ovisiti o stavovima svih političkih stranaka koje će se o tome dogovarati, ali uz nužan uvjet da to bude rezultat konsenzusa. "Tu odluku nismo promijenili u Mostu", poručio je.

Prvi pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora u četvrtak je završio neuspjehom nakon što je Podolnjak, zbog protivljenja Domoljubne koalicije, odbio da ga se na tu funkciju imenuje na prijedlog 55 zastupnika SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:39