KONFERENCIJA ISPRED HOTELA

PETROV SE OBRATIO JAVNOSTI 'Mi ćemo inzistirati na nestranačkom premijeru. Odnos s HDZ-om ne bi bio koalicija, nismo izdali svoje birače'

 Nikša Stipaničev/CROPIX

METKOVIĆ - Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u srijedu kako su optužbe da je Most mostobran prema bilo kakvim kriminalnim radnjama besmislene, opovrgnuo je kako u Mostu postoji skupina koja definira sve ostalima, a rekao je i kako će se mandatar znati idući tjedan.

"Besmislene su optužbe da je Most mostobran prema bilo kakvim kriminalnim radnjama bilo koga. Pozivamo, kao što smo i do sada pozivali, da se sve strane uključe u formiranje vlade i neka oni budu mostobran prema tim nekim kriminalnim radnjama o kojima govore. Gdje ćete boljeg rješenja nego da uključite sve da kontroliraju procese", rekao je Petrov odbacujući optužbe čelnika SDP-a kako je Most mostobran za povratak kriminalne organizacije u vlast.

Most, poručuje Petrov, ne brani nikakve kriminalne radnje. "Ako je itko čist, što se tiče stranki u vezi kriminalnih djela onda je to Most. Na nama nema apsolutno nikave mrlje, a drugi se možda mogu upitati", rekao je.

Mišljenja je i da su "određeni pojedinci iz nekih stranaka" pretjerali i prešli granice normalnog, dobrog ukusa, pogotovo političkog dijaloga, optužujući na različite načine neke druge strane. Most se, kaže, takvim dijalogom ne služi.

Na pitanje o izjavi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kako je Petrov na sastanku rekao da će se HDZ raspasti ako bude u oporbi lider Mosta je uzvratio kako se ne može sjetiti svake svoje rečenice. "U ovom trenutku ja se zaista ne mogu sjetiti svake svoje rečenice koja je rečena unutar sat i pol u prostorijama HDZ-a ili SDP-a", ustvrdio je.

Mišljenja je i kako ni SDP-u ni HDZ-u neće biti ugodno ako oni ne budu formirali na neki način vladu. "Nas ne opterećuje mogućnost novih izbora i što se nas tiče mi to možemo, a ono što nećemo, jest da nećemo pogaziti našu riječ. Njima bi bilo dobro, ako žele raditi za opću dobrobit RH, da onda uđu u takvu vladu i da skupa s nama naprave promjene koje su bitne", pozvao je Petrov.

Most se, tvrdi, ne bori za fotelje. "Kroz zadnjih pet tjedana smo pokazali da su nam na prvom mjestu reforme i promjene koje se trebaju dogoditi. Pet tjedana radite identičnu stvar da bi vas se na kraju krenulo optuživati da se borite za fotelje, a zapravo 20 godina su to radili i jedni i drugi", kazao je.

Što se tiče bilo kakvih prijedloga o preuzimanju odgovornosti za bilo koje resore to, tvrdi Petrov, nije točno jer se do toga nije niti došlo u bilo kakvim razgovorima. "To je ono što će se odvijati tijekom idućih dana, a mi ćemo vidjeti hoće li na kraju i druga strana prihvatiti. Vjerujem da ćemo unutar tjedan dana apsolutno sve dogovoriti", rekao je.

Mandatar će se, vjeruje Petrov, znati već idući tjedan, no o imenima nije htio govoriti. "Most niti smije niti je dobro da nameće nestranačkog mandatara i o tome se trebamo usuglasiti. Most će imati svoje prijedloge a to očekujem i od drugih pa ćemo vidjeti tko je najbolji kandidat za to mjesto", poručio je.

Most, kaže Petrov, ne želi koaliciju s bilo kojom stranom već želi ostvariti suradnju u kojoj će se jasno znati što je odgovornost jedne, a što druge strane u formiranju te vlade i političkom procesu koji će se odvijati.

Upitan o tome tko će predsjednici Republike odnijeti potpise, on ili šef HDZ-a Tomislav Karamarko, Petrov je kazao kako vjeruje da će to napraviti onaj tko bude mandatar, a taj mandatar će se se usuglasiti s onom stranom koja prihvati Mostov put.

U svojoj izjavi kod javnog bilježnika, kako neće u koaliciju ni sa SDP-om ni s HDZ-om Petrov ne vidi nikakvu prevaru budući da nije riječ o koaliciji. "U ovom slučaju se radi o čistoj suradnji jer mi zahtjevamo nestranačkog mandatara i jasno će se znati odgovornosti prema resorima i zato je to suradnja a ne koalicija", rekao je Petrov.

Lider Mosta je komentirao i izjavu njihovog saborskog zastupnika Tomislava Panenića koji je rekao da je Ladislav Ilčić iz Hrasta, koalicijskog partnera Domoljubne koalicije, zbog svojih izjava neprihvatljiv za zajedničku vladu.

"Ja ne prihvaćam bilo kakvu retoriku koja progovara na isključiv način. Možda je preteško reći nekome da mu nije mjesto i unaprijed ga isključiti, no ta rečenica koja je izišla izišla je samo zbog načina komuniciranja koji je bio zadnjih tjedan-dva", kazao je. Mostu je, kaže, neprihvatljiv način komuniciranja gdje se nekoga naziva fašistima, unaprijed se nekog optužuje da je kriminalac i gdje se na bilo koji ideološki način obračunava s nekim drugim zajednicama. Neprihvatljiv im je, kaže, takav politički dijalog.

Čelnik Mosta Božo Petrov požalio se kako se u zadnjih pet tjedana šire neistine te diže medijska hajka na Most. "Mi mijenjamo političku retoriku u Hrvatskoj, a nekima to ne odgovara", rekao je.

Most je, ističe, sastavljen od snažnih individualaca koji su se pridružili Mostu zbog ideje o promjeni načina upravljanja državom te, tvrdi, nema te osobe koja može bilo kome unutar Mosta nametnuti mišljenje. "Ne postoji nikakva skupina koja unutar Mosta definira sve ostalima", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 20:58