PUNO SVAĐE NA MARKOVOM TRGU

PETROV UMJESTO VRDOLJAKA, MILANKA OPAČIĆ SMIJENJENA IAKO JE ZA NJU GLASAO I JEDAN HDZ-ovac Zakon o koncesijama prošao unatoč bijesu oporbe

 HANZA MEDIA

Čelnik Mosta Božo Petrov novi je potpredsjednik Sabora. Izglasan je s 91 glasom "za" i jednim suzdržanim, a kako je riječ o oporbenoj kvoti, Petrov je na tom mjestu zamijenio HNS-ovog Ivana Vrdoljaka. U Saboru je danas uz puno svađe i bez oporbe u sabornici, sa 77 glasova “za” i četiri protiv izglasan i Zakon o koncesijama. Iako su SDP i Most predlagali da Zakon ide u treće čitanje, taj prijedlog je odbijen, a HDZ-ova većina odbila je i sve oporbene amandmane. Izazvalo je to burne reakcije među zastupnicima.

- Vi se danas ovdje borite protiv naroda, istog naroda koji vas je doveo u sabornicu, koji je bio prisiljen doći ovdje na Markov trg da bi se njihov glas čuo – kazala je Mostova Ivana Ninčević Lesandrić, te dodala: “Ovo je loš zakon, svaki ćemo tjedan imati Zlatni rat”. SDP-ov Arsen Bauk izjavio je kako se sada “kada se zabavljamo arbitražom i Trgom maršala Tita” ispod radara pokušalo staviti zakon na glasanje.

- Mi sada dijelimo sumnje nevladinih udruga oko djeljenja koncesija i kao podršku Pokretu otoka nećemo glasati o zakonu – rekao je Bauk. I Mostov Nikola Grmoja je rekao kako se u sjeni arbitraže sada ovo gura na glasanje, te da sumnjaju u dobre namjere.

Zagreb, 300617.
Markov trg.
Clanovi inicijative Pokret otoka na celu s Andreom Dobrotom su danas prosvjedovali pred zgradom Sabora ukazujuci na problematiku davanja plaza u koncesiju.
Na fotografiji: clanovi inicijative i Davor Bernardic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / HANZA MEDIA

Zagreb, 300617.
Markov trg.
Clanovi inicijative Pokret otoka na celu s Andreom Dobrotom su danas prosvjedovali pred zgradom Sabora ukazujuci na problematiku davanja plaza u koncesiju.
Na fotografiji: Andrea Dobrota.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
HANZA MEDIA


Netom prije glasanja o Zakonu, oporba je napustila sabornicu, ali je SDP prije izlaska zatražio pojedinačno glasovanje. Protiv su bili Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović i Ivan Lovrinović.

Nakon glasanja o zakonu, oporba se vratila u sabornicu, a uz Petrova izglasan je i drugi potpredsjednik Sabora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić koji je dobio 89 glasova. Prethodno je izglasana smjena Milanke Opačić s mjesta potpredsjednice Sabora - za smjenu je glasalo 76 zastupnika, osam je bilo suzdržano, a dva protiv. Zanimljivo je da je protiv smjene Opačić glasovao i jedan HDZ-ovac, a riječ je o Ivanu Ćeliću.

- Iako se nije dobro miješati "u tuđe dvorište" glasovao sam tako jer je smijenjena budući je iskazala nezadovoljstvo aktualnom situacijom u svojoj stranci. Moje glasovanje protiv zapravo je glas "za" razvoj unutarstranačke demokracije i uvažavanja mišljenja koje uvijek ne mora biti isto kao mišljenje vodstva stranke - pojasnio je Ćelić svoj potez.

Pred Saborom je održana i prosvjedna akcija koju je organizirao Pokret otoka. Okupili su se, kažu, na brzinu, nakon što su od novinara čuli da je u podne na dnevni red stavljeno glasanje o spornom zakonu. Članovi Pokreta otoka vjeruju kako su vladajući namjerno stavili zakon na glasanje baš danas, iskoristivši činjenicu da je medijska pozornost usmjerena na događaje oko arbitraže.

- Iskoristili su priliku kada je pozornost medija skrenuta s naših zahtjeva i amandmana koje smo poslali zastupnicima i uopće s naše akcije da se taj zakon vrati u javnu raspravu, na treće čitanje. Stoga smo se odlučili na ovaj prosvjed. Ići ćemo dalje, što god budemo mogli poduzeti, poduzet ćemo, tražit ćemo referendum protiv zakona, a idemo i do suda u Strasbourgu ako treba. Nećemo odustati. Tražili smo i podršku udruga sa kontinenta i dobili je - rekla nam je Antonia Dobrota iz udruge Otok, s otoka Prvića, koja je članica Pokreta otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:43