3,8 MILIJUNA RAZLOGA

Pevecov novac četiri godine uplaćivan Višnji na ruke i na njezino poduzeće u Austriji

Optužnica bi do kraja tjedna trebala postati pravomoćna pa bi Višnja i Zdravko na optuženičku klupu mogli sjesti već potkraj studenoga
 Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX

BJELOVAR - Kad je Zdravko Pevec, pritvoreni bjelovarski tajkun, potkraj prošle godine izišao pred svoje radnike koji su štrajkali zbog višemjesečnih neisplaćenih plaća, kazao je kako nema ništa osim košulje na sebi.

Pritom je, ako je suditi prema nepravomoćnoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, smetnuo s uma da je nekoliko godina ranije, u ožujku 2004. godine, potpisao ugovor s austrijskom tvrtkom prema kojemu je povrat poreza ostvaren od kupovine goriva, cestarina i prijevoza u Austriji, Francuskoj i Italiji umjesto na račun tvrtke Pevec d.o.o. Bjelovar, sjedao na privatni račun koji je njegova supruga Višnja otvorila u Austriji.

Neuredne knjige

Na taj je račun od početka 2003. do 1. lipnja 2006. godine "sjela" većina od oko 3,8 milijuna kuna poreza koji je zakonski pripadao bjelovarskom Pevecu, dok je manji dio isplaćen Višnji na ruke. Na taj način, stoji u nepravomoćnoj optužnici, supružnici Pevec za sebe su pribavili navedenu protupravnu korist te time počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Pritvorene tajkune Županijsko državno odvjetništo također tereti za neuredno vođenje poslovnih knjiga, čime su onemogućili vidljivost materijalnog i financijskog poslovanja tvrtke, što je također kazneno djelo.

U trećoj točki optužnice Županijsko državno odvjetništvo smatra da može dokazati kako su Višnja i Zdravko Pevec od početka 2006. do kraja 2007. godine oštetili državni proračun za oko 10,7 milijuna kuna poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost. Tereti ih se da su u nekoliko navrata fiktivno povećavali rashode te smanjivali prihode, kao i da nisu fakturirali plaće.

Na navedene načine navodno su umanjivali poreznu osnovicu. Sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Sandra Hančić, neslužbeno doznajemo, potkraj ovoga tjedna trebala bi odlučiti o utemeljenosti prigovora na nepravomoćnu optužnicu koje su podnijeli branitelji posrnulog bračnog para koji se u dosadašnjem tijeku događaja branio šutnjom.

Istrage još traju

Ukoliko optužnica postane pravomoćna, glavna rasprava trebala bi se održati potkraj studenoga ove godine. Ukoliko Peveci budu proglašenima krivima, prijeti im zatvorska kazna u trajanju od pet do 12 godina. No, istrage vezane uz eventualne malverzacije u poslovanje tvrtki unutar bivše Grupe Pevec još uvijek su u tijeku, doznajemo iz Županijskog državnog odvjetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:51