ZA NAJMLAĐE

Pfizerovo cjepivo za djecu do pet godina stiže krajem veljače

Američka i njemačka kompanija čekaju zeleno svjetlo Agencije za hranu i lijekove (FDA)

Dr. Ilija Brizić

 Matija Djanjesic/Cropix

Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv covida-19 za djecu mlađu od pet godina moglo bi biti dostupno već krajem veljače, objavio je u ponedjeljak Washington Post. Kompanije Pfizer i BioNTech već su pripremile zahtjev za odobrenje, a ako američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dade zeleno svjetlo, bit će to prvo odobreno cjepivo protiv covida za djecu u dobi između šest mjeseci i pet godina.

Slab odaziv

Kako se navodi, dvije kompanije traže dozvolu za režim cijepljenja dvjema dozama, dok će se istodobno provoditi klinički pokus s trećom dozom cjepiva. Naime, doza od tri mikrograma cjepiva (desetina doze koju primaju odrasli), koja je korištena u kliničkim pokusima krajem prošle godine, pokazala se nedostatnom u pružanju zaštitnog učinka u odnosu na necijepljenu djecu. Stoga je Pfizeru sugerirano da nastavi klinička ispitivanja s trećom dozom za djecu mlađu od pet godina te da u međuvremenu zatraži dozvolu za dvije doze cjepiva za djecu.

Da je Pfizer čekao rezultate kliničkog pokusa s režimom cijepljenja od tri doze, podaci ne bi bili dostavljeni FDA do kraja ožujka. Stoga bi cjepivo za dobnu skupinu između šest mjeseci i pet godina moglo biti odobreno tek kasnije na proljeće.

No, u nizu zemalja, uključujući Hrvatsku, dostupno je cijepljenje za djecu i mlade u dobi od pet do 18 godina. Prema podacima Europskog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti (ECDC), najviše cijepljene djece i tinejdžera ima Danska, gdje je cijepljeno 41,2 posto mlađih od 18 godina. Slijede Portugal (30,6 posto), Italija (29,9 posto) i Španjolska (27,4 posto), dok je u našoj zemlji cijepljeno samo 3,8 posto mlađih od 18 godina. Dok je u Danskoj u dobi od 15 do 17 godina cijepljeno 88,7 posto mladih, kod nas ih je samo 17,6 posto.

U Hrvatskoj su za cijepljenje djece u dobi između 12 i više godina registrirana dva mRNA cjepiva: Comirnaty (30 mikrograma doza) proizvođača Pfizer-BioNTech i Spikevax proizvođača Moderna.

Za djecu u dobi između pet i 11 godina registrirano je Pfizer-BioNTechovo cjepivo Comirnaty u dozi od 10 mikrograma. No, odziv na cijepljenje je slab.

- Iako su teže posljedice covida-19 puno rjeđe u djece, to ne znači da ih nema. Štoviše, primjerice u SAD-u je infekcija SARS-CoV-2 virusom u top 10 uzročnika smrti u djece. Prema kliničkim istraživanjima i trenutačno dostupnim informacijama, cjepiva su efikasna u sprečavanju bolesti u djece. S druge strane, vrlo rijetko uzrokuju ozbiljnije nuspojave.

Agencije koje odobravaju cjepiva, primjerice američka Agencija za hranu i lijekove, imaju vrlo jednostavnu logiku, a ona je da ako je cijepljenje manji rizik od obolijevanja, onda će ga odobriti.

Smanjenje rizika

Cijepljenje je definitivno način kako se mogu smanjiti rizici od težih oblika bolesti u djece, uključujući i pojavnost multisistemskog inflamatornog sindroma u djece - rekao je virusni imunolog dr. Ilija Brizić, docent na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

- Iako je u Hrvatskoj interes za cijepljenje djece i mladih relativno malen, s druge strane postoje djeca koja imaju različite rizične faktore i za njih, odnosno njihove roditelje, jako je važno da postoje odobrena cjepiva jer tako imaju način kako smanjiti rizike - naglasio je dr. Ilija Brizić.

Protiv covid-mjera prosvjedovalo stotinjak osoba

Stotinjak prosvjednika protiv covid-mjera, testiranja, maski i potvrda okupilo se jučer ispred sjedišta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Rockefellerovoj ulici u Zagrebu. Izvikivali su "dosta je" i "ne damo našu djecu".

Obrušili su se na institucije i medije, rekavši da pridonose ovoj krizi, a nezadovoljni su i zbog obveze testiranja školske djece. Među govornicima je bila i medicinska sestra Katarina koja je rekla da je izgubila posao jer se nije htjela pokoriti mjerama. Ulaz u HZJZ čuvali su pripadnici interventne policije, no nije bilo nikakvih incidenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:40