OBRAČUNI U STRANCI

PICULA IMA AMBICIJE OTIĆI JOŠ DALJE 'SDP mora priznati da nije ispunio obećanja'

 Feđa Klarić/CROPIX




MOSTAR - Visoki dužnosnik SDP-a i u nedjelju ponovno izabrani europski zastupnik Tonino Picula najavio je u četvrtak da će se u Europskome parlamentu zauzimati za približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji istaknuvši pritom da će taj proces uvelike ovisiti od političara u BiH koji trebaju pokazati odlučnost za provođenje reformi i ustvrdivši da oni unatoč načelnoj spremnosti na reforme zapravo rade na zadržavanju postojećeg stanja.

"Unutarnji ustroj BiH, koji je po meni dotrajao, daje alibi uvijek istoj političkoj garnituri da se stalno izmjenjuje. Oni pričaju o reformama, a rade na očuvanja statusa quo", rekao je Picula izražavajući očekivanje da će građani u BiH na izborima birati političare koji su u stanju povesti zemlju u "postdaytonski poredak".

SDP-ov eurozastupnik također je izrazio želju da bude član izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu kako bi pomogao zemljama regije u njihovu napredovanju prema Uniji.

Picula je u intervju za internetski portal Klix ponovio ocjene iznesene ovih dana da će SDP, bez promjena u stranci i u vladi, doživjeti poraz na sljedećim parlamentarnim izborima te je izrazio očekivanje da će njegova stranka nakon dvoipolgodišnjeg mandata otvoreno priznati da nije ispunila obećanja, preispitati odgovornost te dati odgovor na pitanje o tome može li u ostatku mandata na vlasti ostvariti promjene ili jednostavno odustati.

"Mislim da ja u tom kontekstu mogu biti dio rješenja, a ne samo rješenje. Rado bih da moja stranka ima snage sagledati svoju poziciju nakon dvije i po godine mandata... Jer ukoliko izostane jedna dobra analiza sa zaključcima koji su provedivi, onda bojim se da ćemo potvrditi tezu da mi nismo 25. svibnja izgubili samo europske izbore već i parlamentarne", rekao je Picula. Dodao je da takav rasplet na želi ni svojoj stranci, ni svojoj zemlji, ali je upozorio da SDP kao sastavni dio koalicije na vlasti nema masovnu potporu građana Hrvatske.

Priznao je da nakon 20-godišnjeg političkog angažiranja "ima ambicije otići još dalje" ne precizirajući na što konkretno misli. Pri tome je na novinarsku konstataciju da ga dio vodstva SDP-a smatra problemom s obzirom na veliku potporu birača na euroizborima, Picula je rekao da bi volio da ga se vidi kao dio rješenja, a ne dio problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:24