SJEĆATE SE ŠEMPERA?

Pijan je udario dijete pa pobjegao: Iako ima optužnicu, danas radi u Ministarstvu za 12.000 kuna

Šemper je sada zaposlen kao viši stručni stručni savjetnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Privođenje Dalibora Šempera

 Robert Fajt/Cropix

- Držali smo ga u naručju. Pričali smo s njim samo da ga održimo na svijesti do dolaska Hitne. On je ponavljao: Boli, boli boli. Ja sam samo molila Boga da preživi - ovako su izgledali trenuci nakon teškog stradavanja 10-godišnjeg dječaka, koje nam je prepričala djetetova majka, i kojega je krajem srpnja u Štikadi kraj Gračaca Suzukijem pijan udario Dalibor Šemper (46), predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Anje Šimprage (SDSS), pa pobjegao s mjesta nesreće. Dječak je zbog težine ozljeda iz OB Gospić prebačen u KBC Zagreb gdje je operiran zbog višestrukih prijeloma noge i ruke.

Kasnije će Šempera presresti mladići iz Sinja i zadržati do dolaska policije. Šemper je uhićen, u Karlovcu su ga ispitali, DORH je zatražio i određivanje pritvora, što je sutkinja Elma Kaleb Mamić i odobrila.

- Sjeo sam za volan pod utjecajam alkohola i prouzročio prometnu nesreću. Znam da sam sletio s ceste i da sam udario u prometni znak, te nastavio vožnju. Nisam vidio dijete i nisam znao da sam ga udario. Žao mi je zbog svega - branio se kasnije u iskazu policiji Šemper.

Nakon što je skandal izašao u javnost, Vlada ga je hitno razriješila dužnosti, no unatoč svemu nije dobio otkaz. Samo su ga premjestili na malo lošije plaćeno radno mjesto.

Šemper je sada zaposlen kao viši stručni stručni savjetnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Potvrdili su to iz ministarstva za 24 sata čiji su novinari izračunali da Šemper ima plaću nešto veću od 12.000 kuna. Inače, dok je bio predstojnik ureda, imao je više od 15.000 kuna.

Postavlja se pitanje kako je uopće moguće da se Šemper dokopao novog radnog mjesta, kada zakon zabranjuje zapošljavanje u državnu službu onima koje progone za kaznena djela.

- Kako nije riječ o zapošljavanju u državnoj službi nego o premještaju državnog službenika, nije potrebna potvrda da se ne vodi kazneni postupak - odgovorili su za 24 sata iz Paladinina ministarstva.

Prije stupnja na dužnost u uredu potpredsjednika Vlade 2020. Šemper je bio savjetnik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom te savjetnik za informacijsku sigurnost u Glavnom tajništvu Vlade Republike Hrvatske. Prije toga bio tajnik ravnatelja Ureda Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje.

Šemper je u politiku ušao 2009. s mjesta savjetnika na Visokom prekršajnom sudu, postavši tajnik predstojnika Ureda Koordinacije za unutarnju politiku.

Kazneni zakon za izazivanje prometne nesreće s teško ozlijeđenom osobom predviđa zatvorsku kaznu do 8 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 22:17