NEJASNA SITUACIJA

Piletić najavio mijenjanje zakona: ‘U Hrvatskoj je posvojeno 131 dijete iz Konga‘

Pojasnio je i kako će se mijenjati Zakon o međudržavnom posvojenju

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 

 Damir Krajac/Cropix

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić rekao je u srijedu da brojke iz 2022. demantiraju da je u Hrvatskoj nemoguće posvojiti dijete, a ministarstvo će ipak pokrenuti izmjene zakona kad je riječ o međudržavnom posvojenju.

„Prošlu smo godinu završili s povećanjem zasnovanih posvojenja od 25 posto u odnosu na rekordnu 2021. Teze da je u Hrvatskoj nemoguće posvojiti dijete ili da taj postupak jako dugo traje demantiraju brojke”, rekao je Piletić na konferenciji za novinare dan uoči sudskog ročišta u Zambiji.

Piletić smatra da je proces posvojenje djece u Hrvatskoj dobro reguliran, što pokazuje prošlogodišnja brojka od 190 zasnovanih posvojenja. Međutim, najavio je da će se zakon ipak promijeniti.

U suradnji s Ministarstvom pravosuđa krenut će, kaže, u proceduru izrade jasnijeg zakonskog okvira što se tiče međudržavnog posvojenja.

Piletić je također kazao da je iz Demokratske Republike Kongo do sada posvojeno 131 dijete. Parovi koji su trenutno u procesu posvajanja pozvani su da provjere legalnost i autentičnost dokumenata o posvojenju, a dodatne provjere ubuduće će obavljati i hrvatski sudovi.

Osmero hrvatskih državljana prije mjesec su dana uhićeni su zračnoj luci u Zambiji zbog sumnje u trgovinu djecom. Iako su imali potvrde o posvojenju izdane u DR Kongu, istražitelji sumnjanju da su one krivotvorene.

Osumnjičeni su odgovorili su da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj tražio je njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode.

Međutim, četiri para iz Hrvatske nisu jedini koji su izrazili želju za posvojenjem djece iz DR Konga, ima ih još osam, izvijestio je Piletić.

„U suradnji s ostalim resorima detektirali smo da postoji još osam parova koji su ishodili sudske odluke o posvojenju djece iz DR Konga, ali nisu još otišli. Njih su kontaktirali predstavnici Centra za socijalnu skrb koji su ih upoznali sa svim poznatim informacijama o sumnjama zbog koje je pritvoreno osam hrvatskih državljana”, napomenuo je.

Ministar Piletić je odgovorio da slučaj iz Zambije nije rezultat pogreške hrvatskih institucija jer svi koji žele zasnovati posvojenje iz drugih zemalja imaju na raspolaganju svu moguću pravnu pomoć Centar za socijalnu skrb.

„Svatko tko želi posvojiti iz drugih zemlja treba izraziti tu nakanu u prijavnom obrascu prilikom upisa registar potencijalnih posvojitelja, nakon čega se dobivaju informacije po procedurama Haške konvencije”, kazao je Piletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 15:27