HEROJSKI PODVIG

Pilot HRZ-a kod otoka Krka spasio čovjeka od utapanja: ‘Bio je u šoku, progovorio je tek poneku riječ...‘

Nakon što je presjekao flaks i unesrećenog muškarca izvukao iz vode, natporučnik Burčul utoplio ga je te pozvao Hitnu

Ilustracija

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Pripadnik 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera i pilot na helikopteru Mi-171Sh natporučnik Ivan Burčul izvan radnog vremena, odnosno redovnog dežurstva Hitne zračne medicinske pomoći zbog koje je boravio na otoku Krku u ponedjeljak, 26. prosinca 2022. godine, spasio je Zagrepčanina D. (50) od utapanja, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske kojeg prenosi Novi list.

Prema riječima natporučnika Burčula, po uočavanju muške osobe u moru, u pratnji još jedne osobe odmah se uputio prema mjestu događaja gdje su zatekli muškarca koji nije bio u mogućnosti popeti se na svoj brod jer mu je oko nogu bio zapetljan flaks ribičke opreme.

Nakon što je presjekao flaks i unesrećenog muškarca izvukao iz vode, natporučnik Burčul utoplio ga je te pozvao Hitnu medicinsku pomoć.

– Čovjek je bio u šoku, pri svijesti, ali je progovorio tek poneku riječ. Objasnio sam mu samo da se više ne mora brinuti i da će uskoro biti na toplom.

Po dolasku do obale, iskrcali smo se i ušli u obližnji restoran gdje smo mu skinuli mokru odjeću i utoplili ga, kaže Burčul.

Nedugo nakon utopljavanja i pregleda medicinskog osoblja spašeni se muškarac uputio kući. Srećom ova priča ima sretan kraj, a i dokaz je kako su nesebično pomaganje i pravovremena reakcija pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva još jedan pokazatelj da hrvatski vojnici, između ostalog, posjeduju i vrlo visoke moralne vrline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 06:37