NOVOST

PILOT PROJEKT KOJI BI MOGAO POTPUNO IZMIJENITI NAČIN NA KOJI KORISTIMO JAVNI PRIJEVOZ Rijeka dobila prve dvije pametne autobusne stanice

Rijeka je dobila dvije pametne autobusne stanice na kojima putnici uvijek imaju pregled voznog reda te mape autobusnih stanica s trenutačnim pozicijama autobusa, pristup internetu i bežično punjenje elektroničkih uređaja, mjerenje kvalitete zraka...

Riječ je o šestomjesečnom pilot prijektu Grada Rijeke u partnerstvu s Hrvatskim telekomom, tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, Smart RI, Autotrolejom i Rijeka prometom.

Stanice se nalaze na dvije frekventne lokacije - kod Riječkog nebodera u Trpimirovoj ulici te na Žabici. U njihovoj srži su HT-ov koncept pametne autobusne stanice i Ericssonova aplikacija Connected Traffic Cloud.

Sustav prikuplja podatke Autotroleja i prikaz s ukupno 12 gradskih kamera Rijeka prometa koji je dostupan putem mobilne aplikacije.

Stanica je ujedno i hotspot pa putnici imaju mogućnost pristupa internetu, a solarni paneli je opskrbljuju energijom pa je moguće i bežično punjenje uređaja.

Senzor mjeri temperaturu i vlažnost zraka te tako pruža informacije o parametrima okoliša, a u sljedećim fazama očekuje se i dodatna integracija informacija o kulturnim događanjima te promotivnim ponudama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:44