TIM ZA POBJEDU

PINOCHETOV MINISTAR POSTAJE SAVJETNIK U HDZ-u ZA GOSPODARSTVO Ovo su stranci kojima Karamarko vjeruje

Pinero je stručnjak za socijalne slučajeve, a Britanac je bio suradnik legendarne premijerke Thatcher
 Roberto Orlic / CROPIX; AFP

Dvojica međunarodno utjecajnih konzervativnih ideologa - Jose Pinera i Robin Harris - trebali bi postati savjetnici Tomislava Karamarka, HDZ-ovog predsjednika i opozicijskog kandidata za budućeg premijera. Pinera i Harris se uklapaju u nedavnu Karamarkovu izjavu kako svoju vladu namjerava popuniti stručnjacima, pri čemu ovog Čileanca i Britanca, vidi u funkciji svojih osobnih savjetnika.

Nitko iz vodstva HDZ-a u utorak nije bio spreman javno potvrditi ovu informaciju, međutim, u neformalnim kontaktima, sugovornici Jutarnjeg lista iz HDZ-a, ispričali su kako je šef stranke namjerava angažirati Pinera i Harrisa. Obojica imaju vrhunske biografije i uklapaju se u Karamarkov plan pretvaranja HDZ-a u modernu konzervativnu stranku.

Često u Hrvatskoj

Jose Pinera je prvi puta došao u Hrvatsku još 1995. na poziv tadašnjeg ministra financija Bože Prke. Kada je prošle godine gostovao u Zagrebu i Zadru, kao recept spasa, apostrofirao je "slobodno tržište, niski porezi, uklanjanje administrativnih prepreka, privatni mirovinski račun i privatizacija državnih poduzeća - pravi je recept gospodarskog rasta za Hrvatsku". Za libertijanca Pineru, mirovina ovisi samo o ponašanju pojedinca i događajima na tržištu, a strahove od bankrota mirovinskog sustava, proglašava "baukom".

Uzgred, njegova prošlogodišnja gostovanja u Hrvatskoj, nisu organizirali HDZ i Tomislav Karamarko, nego Stjepo Bartulica, savjetnik predsjednika Ive Josipovića i voditelj nevladine udruge Centar za obnovu kulture. Bartulica je konzervativan katolički aktivist, koji zbog službe u Josipovićevoj savjetničkoj ekipi mora djelovati iz sjene, i on je prošle godine doveo Pineru u Hrvatsku.

Friedmanov đak

Jose Pinera je izuzetno zanimljiv, kako kao "vodeći svjetski zagovornik privatizacije mirovinskih sustava", tako i svoje političke biografije. Potječe iz utjecajne obitelji, njegov otac je bio ambasador pri UN-u, a sadašnji čileanski predsjednik Sebastian Pinera, je mlađi brat novog Karamarkovog savjetnika.

Nakon povratka s Harvarda, Pinera je 1978. ušao u vladu čileanskog diktatra Augusta Pinocheta, koji je pet godina ranije, uz pomoć CIA-e, naredio likvidaciju tadašnjeg predsjednika Salvadora Allendea, a u kasnijim čistkama, likvidirano je blzu tri tisuće neistomišljenika vojne hunte. S druge strane, Pinochet je razumio kako mora modernizirati čilensku ekonomiju, i Pinera je ubrzo postao glavni arhitekt liberalizacije socijalnog sustava. Pinerini ideološki uzori su Ronald Reagan i Margaet Thatcher, koji su početkom 80-tih, osigurali gospodarski rast u SAD-u i Velikoj Britaniji, ali istovremeno, definitivno razgradili dotadašnje temelje socijalne države. On se toga ne srami i nedavno je pojasnio: "Imenovan sam ministrom rada i socijalne skrbi 1978. godine i već 1980. godine bio sam u mogućnosti primijeniti novi sustav osobnih mirovinskih računa. Studirajući u Americi, postao sam blizak idejama čikaške ekonomske škole Miltona Friedmana koji je godinama bio dominantni ekonomski ideolog zapadnog svijeta i pobornik neoliberalizma".

Samozatajni Britanac

Robin Harris je medijski manje eksploatiran od Pinere, ali također je vrlo interesantan pripadnik konzervativnog establishmenta.

Od 1978. do 1990. radio je kao savjetnik Konzervativne stranke i tadašnjih vlada, a bio je i član političkog vijeća Margaret Thatcher. Samostalno ili kao dio tima napisao je nekoliko stotina premijerkinih govora. Zaposlen je u desno orijentiranom think tanku Politea, i sve do njezine smrti, ostao je blizak s Margaret Thatcher. Zanimljivo nikada nije bio blizak Davidu Cameronu, britanskom premijeru. Harris pripada staroj gardi i smatra da je Cameron izdao većinu konzervativnih načela. Tomislav Karamarko od HDZ-a pokušava stvoriti konzervativno-demokršćansku stranku, i Pinera i Harris, trebaju pridonijeti tom cilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:47